Friday, 15 February 2013

Makanan Kegemaran RASULULAH S.A.W

Assalamualaikum

1. Barli – Bagus untuk demam jika dibuat sup.

2. Kurma – Nabi berkata rumah yang tidak mempunyai kurma adalah seperti rumah yang tidak ada makanan.

3. Buah Tin – Buah dari syurga. Boleh mengubati buasir.
4. Anggur – Nabi suka buah anggur. Ia membersihkan darah, menguatkan buah pinggang, membersihkan perut

5. Madu – Ia adalah makanan segala makanan, minuman segala minuman, ubat segala ubat. Mengubati cirit birit jika dibancuh dengan air panas, membuka selera, menguatkan perut, membuang kahak. Elok diminun waktu pagi dengan air suam.

6. Tembikai (Segala Jenis) Nabi berkata wanita mengandung tidak akan gagal melahirkan anak yang baik dari segi perwatakkan dan wajahnya.

7. SusuNabi berkata susu baik untuk membuang panas badan. Menguatkan belakang,memperbaiki otak memperbaharui pandangan mata, membuang kelupaan.

8. Cendawan Baik untuk mata, perancang keluarga.

9. Minyak ZaitunRawatan kulit dan rambut. Melambatkan penuaan, merawat radang perut.

10. DelimaMembersihkan tubuh dari syaitan & bisikan syaitan selama 40 hari.

11. AirMinuman terbaik. Jika dahaga hendaklah disedut perlahan-lahan. Jangan diteguk. Mudah mendapat sakit pada hati.



“Hati yang bersih dapat melahirkan pemikiran yang waras. Maka, ‘suapkanlah’ ia dengan makanan dari sumber yang halal dan berkhasiat.” ~Wallahullam

18 comments

15 February 2013 at 01:47

Thanks sharing dear^^

15 February 2013 at 01:58

akak suke semuaa makanan sunnah ni hehe :D

15 February 2013 at 03:01

nanti dah pregnant nak mkn tembikai byk2lah! :)

15 February 2013 at 03:45

Semuanya ibu suka terutama buah delima

15 February 2013 at 07:57

Assalammualaikum...

Ziarah sini...saya suka entry mcm nie....sebb tu saya visit sini..bagus3..boleh saling ingat mengingatkan dan berpesan kepada kebaikan...i like it...

mselim3

pls:Siapa lah kita jika dibandingkan dengan rasullulah, rasullulah adalah junjungan mulia, marilah sesama berselawat k...

15 February 2013 at 07:57

Assalammualaikum...

Ziarah sini...saya suka entry mcm nie....sebb tu saya visit sini..bagus3..boleh saling ingat mengingatkan dan berpesan kepada kebaikan...i like it...

mselim3

pls:Siapa lah kita jika dibandingkan dengan rasullulah, rasullulah adalah junjungan mulia, marilah sesama berselawat k...

15 February 2013 at 08:25

Alhamdullilah. Sharing yg sangat-sangat berguna. Terima kasih.

15 February 2013 at 09:38

terima kasih share...makanan yg mmg berkhasiat utk kita kan

15 February 2013 at 10:04

air...jangan diteguk? tapi zaman Rasulullah s.a.w dulu takde straw untuk sedut...macam mana ye diorang buat dulu?

15 February 2013 at 10:43

Alhamdulillah..betul la iman..untuk membina darah daging yang baik dan terhindar dari perkara tidak elok bermula dari apa yang kita makan..you are what you eat and what you read..

15 February 2013 at 12:00

nice sharing...sya ada juga beberpaa jnis suka di sini..hehe

15 February 2013 at 12:32

nice entry. done bookmark this :)

jom terjah sini: http://nurfaezahabdullah1712.blogspot.com/

15 February 2013 at 13:53

tq sangat sbb sudi share benda ni,,, salu tak de tapinya,, haissyy

15 February 2013 at 16:48

betul tu, patut jd amalan kita juga ni

15 February 2013 at 18:22

BUAH TIN TU INGATKAN BUAH2 DLM TIN..

15 February 2013 at 20:36

gud info..sy suka tembikai , buah yg banyk air.

20 February 2013 at 01:59

wah banyak makanan sunnah..nk beli kurma buat mknan hari2 tp ade ke eh skrg, time puasa je bnyk..adeh

24 February 2013 at 11:55

betul tu iman..alhamdulillah masa demam hari tu ciksu ada buat air barli..cepat sembuh :D

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design by !Aini Zakaria |All right reserved for Village Gurl ©