Sunday, 20 July 2014

Duit Raya Untuk Anda! by Yumida

klik banner

Simple 3R Giveaway By Iezwa Razk


Simple 3R Giveaway By Iezwa Razk

[KLIK BANNER UNTUK JOIN]

HADIAH-HADIAH AWESOME :-
TOPUP RM 5 - 6 PEMENANG
TOPUP RM 10 - 2 PEMENANG
PASHMINA - 3 PEMENANG
**Hadiah akan ditambah sekiranya penyertaan melebihi 100 peserta**

Tarikh Tamat :- 01.08.2014

Friday, 18 July 2014

Pesawat MH17 Penerbangan Jenis Boeing 777 Terhempas Di Ukraine

Assalamualaikum



Allahu... mampu aku menadah tangan berdoa memohon kepadaNYA atas apa yang berlaku. Kita bertubi-tubi diuji dengan 'hidangan' Nya. Hidangan yang mana kita sendiri terlupa ia nya untuk kita. Aku menadah tangan, memanjat doa kepada mu atas apa yang berlaku, aku terima dengan redha.

Seperti yang sedia maklum malam tadi, berita Astro Awani mengatakan MH17 terhempas di Ukraine. Jumlah yang tidak rasmi MH17 seramai 280 orang termasuk Malaysia serta bayi. Pihak ' Republik Rakyat Donestk' mengaku puak pemisah menembak MH17 yang disangkakan sebuah pesawat Ukraine yang besar dalam media Ukraine malam tadi. Sumber myMetro pagi ini.

Sedikit informasi mengenai MH17 dimana penerbangan MH17 yang pertama ialah pada 17.7.1997 dan penerbangan yang terakhir MH17 ialah pada 17.7.2014. Subhanallah... Ia merupakan ulangtahun yang ke 17 bagi pesawat berkenaan.



#prayforMH370
#prayforGaza
#prayforMH17

Ujian untuk 10ramadhan yang terakhir ALLAH mengingatkan kita kembali yang terleka.

Wednesday, 16 July 2014

Segar bersama Fresh Care dan Safe Care Giveaway by EJulz

Assalamualaikum





Tips PenjagaanTilam

Assalamualaikum

Tilam? Tilam ialah item atau aset yang paling indah dan bahagia bagi iman lah. Macam balik dari kerja, mesti cari tilam dengan bantal busuk dulu. Of cz lah cari benda tu dulu sebabnya, itu lah konon-konon nya tempat paling 'bahagia' (syurga tetap bahagia). Kita ni orang dewasa mesti tidur 8jam sehari betul tak? Tapi kekangan masa dengan timbunan kerja, had waktu tidur tu singkat sangat-sangat. Bila doing a lot`s work, balik dapat pula tilam empuk... syiookkk tak hengat dunia. 

Tilam adalah tempat untuk kita landing dengan lena, disamping ia berguna menyokong & menampung tulang belakang & kesihatan otot. Tapi ada juga yang tak ssyiookkk nya bila tilam kita dah tak empuk. Macam mana kita nak kembalikan tenaga andai tilam kita tak empuk? Iman ada tips penjagaan tilam yang insya allah dapat membantu kita yang kuat kerja ni.

sumber google


TIPS PENJAGAAN TILAM

Alih Posisi Tilam

Pastikan posisi tilam diubah 6 bulan sekali. Apa yang dikatakan posisi tilam? Bermaksud kita terbalikkan side tilam supaya bebanan berat badan tidak tertumpu pada satu tempat je.

Pelapik Tilam

Gunakan pelapik tilam yang menutupi atas tilam (matters cover). Ia melindungi tilam dari berdebu & kekotoran daripada terus menghingap ke permukaan tilam. Selain itu, ia dapat menghalang tilam dari koyak.

Kotoran

Jangan biarkan cecair atau kotoran tumpah diatas tilam. Jika berlaku, segeralah dicuci dan dibersihkan dengan syampu khas & span. Option untuk mengeringkan nya adalah dengan menjemur di panas atau menggunakan hair dryer.

Lipat Tilam

Elakkan melipat tilam. Ini menyebabkan spring tilam cepat rosak. Tapi kalau tilam bujang macam iman yang tak pakai katil tu, iman lipat je.

Sumber : SINI

Tuesday, 15 July 2014

Segmen: Saya Nak Kad Raya Daripada Ekatikah.



Pada zaman era moden ini, amalan kirim-mengirim kad raya tidak dilupakan. Walaupun zaman sekarang orang ramai lebih gemar mengirim balas ucapan Hari Raya menggunaan pesanan ringkas SMS, WhatsApp dan sebagainya, kad raya masih antara yang the best. Hehe

Oleh itu, satu Segmen: Saya Nak Kad Raya Daripada Ekatikah diadakan. Bermula hari ini 13hb July dan berakhir pada 20hb July jam 12 tengah hari. Sesiapa yang nak kad raya, dijemput untuk sertai.

Syarat-syarat:
1. Follow blog Bila Jari Mula Menaip, add to circle G+ EkaTikah.
2. KLIK   .
3. Buat entri bertajuk Segmen: Saya Nak Kad Raya Daripada Ekatikah.
4. Copy coding yang telah disediakan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri. Untuk copy coding di bawah, sila HIGHLIGHT/KLIK semua coding dan tekan CTRL + C secara serentak.

Credit to MiaLiana.Com

5. Tinggalkan URL entri di ruangan komen entri ini.

Pilihan Pemenang:
1. 20 orang pemenang akan dipilih menggunakan Ramdom.org.
2. Pemenang akan diumumkan sama tarikh tamat penyertaan.

 Selamat menjoinkan diri  

Salam Nuzul Al-Quran

Assalamualaikum



Lama rasanya tidak mencatat dalam umah usang walau hakikatnya baru beberapa hari update entry. CPUV still on going, tapi Alexa Ranking down gila-gila. Apa nak buat kekangan masa, tambah-tambah ramadhan ni. Kita sudah pun memasuki fasa kedua iaitu minggu maghfirah ( keampunan). Gunakanlah kesempatan yang ada ni sebaik mungkin. Mungkin ini ramadhan yang terakhir kita, atau hari terakhir minggu kita untuk memohon keampunan. Bila dah masuk fasa kedua, maka hampirlah kita dengan turunnya hari Alquran yang lengkap seperti yang kita iqra'i pada hari ini. Siapa ingat surah apa yang diturunkan oleh ALLAH mula-mula sekali? Iyer betoi! Iqra! Iqra! Iqra!... Hafal tak surah seringkas ini? Insya allah semua hafal kan? Kalau tak hafal boleh belajar untk dihafal ok. Islam tak menyukarkan, tapi islam memudahkan.

Kesempatan ini iman nak ucap Salam Nuzul Alquran. Dekat bawah ini iman akan copy paste yang dikongsi oleh JAKIM. Serba sikit kita boleh memahami apa itu Nuzul Alquran

Nuzul Al-Quran


Peristiwa nuzul al-Quran menjadi satu rakaman sejarah dalam kehidupan Nabi SAW hingga  seterusnya berperingkat-peringkat menjadi lengkap sebagaimana kitab al-Quran yang ada pada kita hari ini. Peristiwa Nuzul al-Quran berlaku pada malam Jumaat, 17 Ramadan, tahun ke-41 daripada keputeraan Nabi Muhamad SAW. Perkataan ‘Nuzul’ bererti turun atau berpindah dari atas ke bawah. Bila disebut bahawa al-Quran adalah mukjizat terbesar Nabi SAW maka ianya memberi makna terlalu besar kepada umat Islam terutamanya yang serius memikirkan rahsia al-Quran.
‘Al-Quran’ bererti bacaan atau himpunan. Di dalamnya terhimpun ayat yang menjelaskan pelbagai perkara meliputi soal tauhid, ibadat, jinayat, muamalat, sains, teknologi dan sebagainya. Kalimah al-Quran, sering dicantumkan dengan rangkai kata ‘al-Quran mukjizat akhir zaman’ atau ‘al-Quran yang mempunyai mukjizat’. Malah inilah sebenarnya kelebihan al-Quran tidak ada satu perkara pun yang dicuaikan atau tertinggal di dalam al-Quran. Dengan lain perkataan segalanya terdapat di dalam al-Quran. Firman Allah:
Dan tidak seekor pun binatang yang melata di bumi, dan tidak seekor pun burung yang terbang dengan kedua sayapnya, melainkan mereka umat-umat seperti kamu. Tiada Kami tinggalkan sesuatu pun di dalam kitab Al-Quran ini; kemudian mereka semuanya akan dihimpunkan kepada Tuhan mereka (untuk dihisab dan menerima balasan). (Al-An’am:38)
al-Quran adalah hidayah, rahmat, syifa, nur, furqan dan pemberi penjelasan bagi manusia.. Segala isi kandungan al-Quran itu benar. Al-Quran juga dikenali sebagai Al-Nur bererti cahaya yang menerangi, al-Furqanbererti yang dapat membezakan di antara yang hak dan batil dan al-Zikr pula bermaksud yang memberi peringatan.
Dalam sejarah kehidupan Nabi SAW ayat al-Quran yang mula-mula diturunkan Allah kepada Nabi Muhammad SAW melalui perantaraan malaikat Jibrail ialah lima ayat pertama daripada surah Al-‘Alaq. maksudnya:
”Bacalah (wahai Muhammad) dengan nama Tuhan mu yang menciptakan (sekalian makhluk), Ia menciptakan manusia dari sebuku darah beku; Bacalah, dan Tuhan mu Yang Maha Pemurah, -Yang mengajar manusia melalui pena dan tulisan, -Ia mengajarkan manusia apa yang tidak diketahuinya.” (al-‘alaq:1-5)

sumber : JAKIM MALAYSIA


Saturday, 12 July 2014

Segmen Raya 2014 Bubblynotes: Dengan Ingatan Tulus Ikhlas...

http://www.bubblynotes.com/2014/07/segmen-raya-2014-bubblynotes-dengan.html
Segmen Raya 2014 Bubblynotes: Dengan Ingatan Tulus Ikhlas ini dibawakan khas untuk uolss bersempena dengan Syawal yang bakal menjelma beberapa minggu jer lagi ni. ^_^... Dalam masa yang sama kira2 macam Blog E-Card dari Bubblynotes.Com kepada uolss jugaklah... Tak dapat or tak sempat nak hantar Kad Raya pakai pos, pakai Blog E-Card pun boleh juga ye tak??? Janji ucapan sampai... Sebab kalau nak diikut2kan iolss nak ajer hantar Kad Raya pada semua readers Bubblynotes yang selama ini sudi datang menjenguk dan membaca entri2 Bubblynotes.Com selama ini... Dalam masa yang sama segmen ini bertujuan nak rapatkan lagi silaturahim sesama weolss semua, follow memfollow serta blogwalking. Semua blogger tak kira baru atau lama, famous atau tak, retis atau tak, glam atau tak adalah dijemput untuk memeriahkan segmen ini. 10 pemenang akan dipilih oleh Pakcik Random.Org dan kesemua pemenang yang terpilih akan disenaraikan di dalam Bloglist Segmen Bubblynotes.Com bagi menggantikan Bloglist Segmen yang terdahulu. 

"Tarikh Segmen: 12/7/2014 sehingga 19/7/2014"

Hanya 4 Langkah Mudah Diperlukan:
1. FOLLOW blog Bubblynotes.Com dan ADD TO CIRCLE G+ Farah Waheda Wahid
2. Buat entri bertajuk Segmen Raya 2014 Bubblynotes: Dengan Ingatan Tulus Ikhlas... 
3. Copy coding yang telah disediakan ke dalam ruangan HTML dan Publish entry. Untuk copy coding di bawah, sila HIGHLIGHT/KLIK semua coding dan tekan CTRL + C secara serentak.
Credit to MiaLiana.Com
4. Tinggalkan URL entry uolss ke dalam ruangan komen entri ini. 

PEMILIHAN PEMENANG:
1. 10 blog akan dipilih melalui Random.Org. 
2. Pemenang akan diumumkan pada 23/7/2014 yang mana kemudiannya akan dimasukkan terus ke dalam senarai bloglist pemenang segmen. 

Friday, 11 July 2014

Proses Pembayaran Zakat Online

Assalamualaikum

Maksud zakat dari segi bahasa ialah " Bersih", " Suci', " Subur", "Berkat" & " Berkembang". Pengertian " Bersih" & " Suci" dalam istilah zakat ialah membersihkan harta dan membersihkan diri orang kaya dari sifat kedekut & bakhil. 

Manakala dari segi syarak bermaksud mengeluarkan sebahagian harta tertentu diberikan kepada asnaf-asnaf yang berhak menerimanya setelah memenuhi syarat yang ditetapkan.

Sekarang dah tak payah susah-susah nak pergi Lembaga Zakat nak berasak-asak untuk pembayaran zakat. Dimana-mana sahaja kaunter zakat ada contoh masjid-masjid, shopping mall, lembaga zakat sendiri, drive thru pun ada & paling efektif of cz la menggunakan online system. Ini pun kali pertama iman membayar zakat. Al maklum la, tahun-tahun sebelum nya kerja tak berapa nak mantap sebab baru setahun jagung, tahun-tahun sebelumnya pulak belajar. Jadi inilah pengalaman pertama iman membayar zakat fitrah. Senang je rupa-rupanya menggunakan e-zakat pay ni. Jom iman share. Lupa, kadar pembayaran zakat RM7 untuk satu kepala ( ikut pada kadar zakat negeri masing-masing).

Proses Pembayaran Zakat Online

Buka web Lembaga Zakat Selangor ( ikut negeri masing-masing).


Klik sebelah kanan e-zakat pay


Keluar browser macam dekat bawah ni



Isi semua maklumat yang dikehendaki.


Pilih zakat fitrah. Paling maksimun 2 kupon untuk sekali pembayaran.


Dah isi, confirmkan samada YA, TIDAK.


Bila dah pilih, klik pada bank yang kita nak bayar zakat.


Akan keluar browser bank. Proses bank berjalan dan bila siap akan keluar macam dekat bawah ni. Klik complete transaction.


Done siap!






ISLAM TAK MENYUSAHKAN, TAPI ISLAM ITU MEMUDAHKAN







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design by !Aini Zakaria |All right reserved for Village Gurl ©