Wednesday, 19 November 2014

Gadis Perak

Assalamualaikum

Sekadar senyuman hari rabu. Siapa anak negeri Perak macam iman, baca note ni.

Wednesday, 12 November 2014

WW : Petua Nak Jimat Minyak Kereta


Assalamualaikum

Kisah kita yang tak habis dibual bicarakan. Isu pondan, isu JPJ, isu MH17, MH370.. dan paling ketara isu minyak lah. Iman isi minyak RM10 ada lah naik 2takok, ini skrg isi RM10 1takok pon xnaik. Ini seloka rabu macam biasalah. Isu minyak dan petua nak jimat minyak kereta. Sekadar seloka ^_^



Sunday, 9 November 2014

Giveaway Contest RM700 Jualan Hebat Lazada Malaysia 11/11 by Emas Putih

As-salam


Berita baik untuk semua kaki shopping online kerana Lazada Malaysia akan menganjurkan 1 jualan besar-besaran selama 1 hari pada 11th November 2014 dengan potongan harga sehingga 94%. 



Terdapat Flash Sale selama 1 jam untuk setiap satu kategori (12 Kategori) bermula 11 pagi hingga 11 malam! Harga rendah ditawarkan untuk semua kategori di Lazada Malaysia sepanjang Flash Sale. 

Mark your calendar and Jom Gegarkan Jualan Hebat ini dengan klik link ni : Jualan Hebat 

Any update tentang jualan besar-besaran ini sila ke Lazada Malaysia !! 

Ini adalah Blogger Giveaway Contest anjuran Lazada Malaysia dengan kerjasama Kisah Emas Putih. 11 Pemenang bertuah akan dipilih untuk memenangi hadiah berjumlah RM 700! Untuk sertai contest ini, sila ke blog Kisah Emas Putih dengan ke link ini : LINK CONTEST .

Giveaway By Mamaniza.com


Assalamualaikum




Mamaniza melancarkan sekali lagi Giveaway by Mamaniza.com berserta dengan para sponsor yang cukup hebat berserta engan tawaran hadiah yang menarik pasti akan memikat hati kalian.

Tujuan GA ini dijalankan adalah : untuk mengeratkan lagi hubungan antara sesama blogger. Saling kenal mengenali antara satu sama yang lain. Selain itu, kita juga menambah rakan-rakan baru dalam senarai followers kita.

Follow Blog:


Like FB:



Syarat utama:

1. Pastikan anda follow kesemua sponsor berikut dan like page mereka.

2. Buat entri bertajuk Giveaway By Mamaniza.com

3. Copy coding yang telah disediakan dan pastekan ke dalam ruangan HTML dan publishkan.

4. Hantarkan URL penyertaan anda di ruang komen.

5. Giveway ini akan berlangsung pada 3 Nov pukul 12 tengahari dan berakhir pada 10 Nov 2014 pada  12 tengahari juga.

6. Pemenang akan diumumkan pada 13 Nov 2014 berdasarkan random.

Hadiah Giveaway by Mamaniza.com:

Wang Tunai RM 50 - Top Refferal by Mia Liana
Paper beg - Mamaniza
Kain sulam pasang - Fuza Musa
Shawl - Farahuda
Shawl manik juntai - Shalimar
Bawal, keychain dan masker - Alise
Buku Tetamu Istimewa - Cikgu Helmi
Herblax dan halfmoon bead shawl - Norhana (IbuHana)
Keychain - Norihan
Top up RM 5 - Fatihah Fazlin dan Azwar Syuhada
Misteri - Farah Wahida dan Kathy

Pengiraan Waktu Syuruk Di Malaysia

Assalamualaikum

Hepppsss... morning semua? Morning ke? Ada jugak yang belum bangun ni. Normal la weekend kan? Iman? Haruslah bangun awal sebab kena koje. Almaklum la carik duit nak kawin. Kawin??? Tetttt...  Iman ni jujur lah nak cakap. Bukan pandai sangat bab agama ni. Iman meme ada pakai application waktu solat malaysia. Setiap waktu akan di peringatkan dari subuh sampai isyak dan diantara zohor itu syuruk dan dhuha. Kalau dhuha itu iamn tau lah waktunya bila. Syuruk tu yang iman belum jeles maksudnya.

Pagi-pagi suruh ehem bagi ceramah tentang waktu Syuruk. Dia terang still tak paham. Iman malas nk google sebab kurang paham. So better dengan orang sebab nya tak paham kita tanya lagi. Apa yang dikatakan waktu Syuruk? Bila? Pengiraan? Macam mana boleh ada waktu syuruk? Siapa kata? Jawapan nya merujuk dibawah.




Thursday, 6 November 2014

Fakta Sains & Psikologi Mengenai Menangis

Assalamualaikum

Lama tak hupdate. Mood ke laut ni ha..insya allah blog ini bakal alami berubahan. Kepada apa? Kepada yang lebih baik dan doakan lah iman ni rajin sokmo yer. Wanita sinonim dengan air mata. Bak kata pujangga sehingga kini, air mata itu ibarat sahabat kepada wanita. Wanita je ke?? Tak sebenarnya.. ia lebih bersahabt dengan "manusia". Lelaki pon keluarkan airmata lah. Tak caya? Suh depa kupas bawang merah, keluaq ayaq mata tak? Tapi fakta sains mengatakan menangis itu adalah lebih baik kerana ia untuk menghilangkan stress, melegakan perasaan dan menghilangkan marah. Sebab apa? Sebab nya... (baca dibawah)



Sebab hat tu la menangis tu elok. Jadi lepas ni nangis la banyak-banyak. Tapi jangan menangis sampai memudaratkan diri pulak. Boleh menangis sampai menitis air mata se kolah pun tak pa, tapi ingat air mata yang hebat dan tiada tandingan nya ialah air mata taubat. Kerana setiap titisan airmata itu akan menjadi saksi ke neraca Allah Azzawajala.



Giveaway Cuti Sekolah By JiwarOsak

Giveaway Cuti Sekolah by JiwarOsak.Com
Mari Sertai Giveaway Cuti Sekolah By JiwarOsak.Com


Hadiah Terkumpul
Cash : RM 390
Topup : RM 195
Barangan : Tudung Pashmina x 1, Shawl x 2, Novel Sanctuaria x 1, Tudung Aidijuma x 1, Bantal Handmade x 2

Terima Kasih kepada Sponser

AbgferOz | MahaMahu | Yanty Lee | Afzal Sukasuki | Mawar Biru | Cik Pjaz | Ieta Mat Sa’ad | Mohamad Nasir | Yan Saflina | UmmiMama |Mohd Noor Shawal | Dila KazUha | Doktor Pemasaran | Helmi Julia | Nadia Johari | Suzlin Azreena Nordin| Nurul Syarafina II | Khaty Aiman| KyLe Kesha | Cik Yaya | Putery Memory | Edo Hayra | Delima Zamrud | Karen Nisa 

Untuk menyertai Giveaway Cuti Sekolah anda boleh klik Banner atau SILA LIHAT SINI

Tuesday, 14 October 2014

Air Selasih Pandan... Ngilunya

Assalamualaikum

Lama tak update? Biasalah bila sifat suka menunda kan? Iman sebenarnya banyak nak citer tapi tunggu sifat R mai la yer. Ahad lepas iman pergi Ikea Damansara. Batak so first time pergi meme dah ada niat nak tangkap beberapa barang. Sebelum pergi, iman akan check price list dekat Ikea dulu. Cari apa nak, then dekat sana carik lah benda tu. Boleh bajet konon nya. Tapi disebab iman first time, dengan tak sengaja terambil barang-barang lain plak. Huhuhu... puas hati.

Bila dah penat window shopping, cari tempat solat maghrib then pergi makan. Iman makan dekat tesco sebelah dengan The Curve je. Sodap jugak la, singgah dekat Jambori. Tertarik dengan air ni terus oder. Iman oder sebab ada selasih. Dengar-dengar selasih ni boleh sejukkan badan. Iman pon try apa lah ghupe rasanya kan? Plus plak dengan pandan... erkkk???? Bila dah mai, try sedut selasih & gigit. 

Uuuiii...arrghhh... ngilunya. Tetibe gigi geraham belakang jadi sakit. Pe hal plak ni. Padahal iman meme tak boleh makan selasih. Hari tu ngada2 nak try sebab nak cooling down temperature bdn ni. By d way, air nya sedap banget. Cuma yang spoil iman, selasih je la. Ingat pandan terasa sangat, tpi more kepada lime la. Eh try la tau siapa yang nak try. Tak rugi pon sebab sedap. Harga yang iman dapat RM6.90 before GST next year.

Air Selasih Pandan

Saturday, 11 October 2014

GIVEAWAY 2014 BELOG CIK KUMBANG

Giveaway 2014 Belog Cik Kumbang

Giveaway 2014 Belog Cik Kumbang bermula pada jam 9.30 pagi 9 Oktober 2014 hingga 11.59 malam 28 Oktober 2014.Sepuluh blogger bertuah akan dipilih untuk memenangi Template Eksklusif untuk Bloglist dari cikkumbang.

Semua blogger dijemput untuk menyertai Giveaway ini sambil berkenalan sesama blogger.

Syarat-syarat penyertaan:

1. Follow Blog Sponsor
CikKumbangAzhafizahSyiraLokmanDayangDeno

2. Like Fanpage Sponsor


3. Buat entri bertajuk Giveaway 2014 Belog Cik Kumbang

4. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan publish.

5. Make sure korang tinggalkan link entri di ruangan komen INI & nyatakan Bulan Kelahiran korang untuk memudahkan Cik Kumbang letak di Bloglist mengikut Bulan Kelahiran plus boleh wish birthday nanti (x__X)

TARIKH TAMAT: 28 Oktober 2014

Giveaway 2014 Belog Cik Kumbang

Keputusan pemenang akan diumumkan pada 31 Oktober 2014.

Good luck!

Faktor Pembawakkan Membuatkan Tidak Tidur

Assalamualaikum

Alhamdulillah...erkkkkk kenyang rasanya dapat makan makanan yang mengidam ni. Rupanya ini lah rasa nya bila ngidam yer. Ops! bukan ngidam sebarang ngidam yer. Iman ni dah ngidam kambing bakar sangat-sangat. Sedangkan sebelum ni kalau nampak kambing mesti geli nak muntah. Maaflah terpaksa jujur apa yang iman rasa. Mau tak nak muntah nya. Bau nya macam meloyakan. Allah... tapi rasa serba salah sebab masa zaman nabi itulah makanan kesukaan nabi.

Pernah try makan, tapi muntah balik. Tangan yang pegang daging tu, cepat2 iman sental dengan berus & sabun sebab tak nak berbau. Bila pergi event mana-mana, mesti akan disajikan kambing bakar. Dah lah teman idak makan, boleh plak disaji itu. Balik dengan perut kosong je la. Tapi iman pun tak tahu. Sejak dua menjak ni, teringin bebenor kambing bakar. Al kisahnya, iman lepak dengan member dekat downtown jalan reko bangi ni. Dekat je dengan asrama iman. So pergi cari makan, tapi mata asyik terpandang kambing bakar je.

Bila dah balik umah, esok nya asyik mengidam2 sampai nak tido pejam mata terbayang kambing je. Nak beli pun asyik tertunda je. Malam ni dah tak tahan pi redah juga beli kambing bakar. Perggghhhh.... sedap rupenyeeerrr. Iman beli satu polisterin tu RM10 tapi tak tahu bpe gram. Itu pon tadi dia timbang. Bro ni masak tak berbau langsung kambing nya. Iman menikmati sampai esok nak beli lagi. Sape nak try kambing bakar bbq, sila pergi ke downtown jalan reko bangi. Stall abg ni tak jauh dari jalan. Dia stall yang tengah2 baris. Sedap nyaa.....

Gara-gara pembawakkan tekak ni lah iman bantai kambing bakar. Malam ni boleh tido lena. Esok pi sambung carik lagi. Ingat esok nak pi choleq stall yang femes dengan megi ketam nya. Nanti iman review.


Inilah yang iman beli RM10

sumber ihsan : Google image

Saturday, 4 October 2014

Salam Rantau Eidul Adha Dari Iman

Assalamualaikum

" Menjelang hari raya "
" Berakhirnya puasa "
" Bergema takbir senja menyambut syawal indah "

Waduh esok kita sudah beraya. Iman?? Balik lepas zohor sebab pagi nh koje la apa lagi. Iman nun dok perak je kat teluk intan. Dari rantau lah sangat kan? Raya kali ni tak berapa nak ramai yang balik sebab akk yang sulung tak balik. Suami kena kerja so kena teman suami lah. Abg Ijam pula, kena kerja raya kedua. Yela sekian lama 'rehat' sebab accident baru-baru ni. Abg ije pula, tak balik sebab SIL Kak +Nad MamaZN tak sihat. Sunyinya tak ada suara budak-budak.

Emak macam biasa lah, jiwa kental. Walau anak tak balik, dia tetap buat happy. Emak, i know what in your heart T___ T. Tak mau cakap panjang, SALAM EIDUL ADHA dari iman dan sekeluarga. Semoga dengan korban kali ni, kita mmpu menyucikan diri dari segala dosa. Allahuuu

Gua rindu saat2 ini. Gua tak rasa lepas ni kita dapat berkumpul bersama lagi T___ T



Wednesday, 1 October 2014

Rawatan Alternatif Untuk Membuka Atau meluaskan Salur Darah Yang Tersumbat

Assalamualaikum

Iman ada terbaca dalam sumber fb bagi rawatan alternatif untuk membuka atau meluaskan salaur darah yang tersumbat. Jadi sesiapa yang mempunyai masalah jantung tersumbat yang akan menjalani pembedahan angiografi atau bypass, bolehlah mecuba rawatan alternatif ini.

Resepi ini diberikan oleh Vaid Sahab (doktor di Auyervedi) untuk dikongsi bersama.

Bahan yang diperlukan dan disediakan :

1 cawan jus lemon
1 cawan jus halia
1 cawan jus bawang putih
1 cawan cuka epal
3 cawan madu semulajadi *

Caranya

 Campurkan semua bahan kecuali * dan masak diatas api yang perlahan selama 1 jam (60minit) atau sehingga bahan campuran ini tinggal 3 cawan sahaja. Sejukkan, dan campurkan bahan *, dan simpan dalam balang yang bersih.

Minum campuran ubat ini satu (1) sudu makan setiap hari. Amalkan sehingga 30 hari dan rasai perbezaannya. Insya allah rawatan ini akan berhasil.

Sumber fb

Ingat kita cuma berikhtiar dan berusaha dan semua nya atas kekuasaan NYA.



Monday, 29 September 2014

Respect Each Others.. Needed @ Not?

Assalamualaikum

Respect each others needed or not in our life? Wajiblah kena... siapa tak perlu? Jangan ingat untuk manusia je this value. Mahluk Allah yang lain include haiwan pon kena hormati tau. Siapa yang perlu kita hormat bagi manusia? Pertama mestila ibu bapa . Sebab apa? Sebab mereka lah kita wujud sekarang. Mereka adalah orang yang selayaknya dihormati kerana kejayaan kita hari ini adalah dengan redha mereka. Next, sesama manusia, orang yang lebih tua, jiran tetangga, tetamu, guru dan yang terakhir baru pemimpin.

Kenapa perlu ada sifat hormat menghormati ini? Kerana ia adalah salah satu sifat mahmudah atau sifat yang terpuji dalam islam. Kenapa iman tetiba bercakap tentang ini? Sebabnya, manusia sekarang hilang rasa hormat terhadap sesama senarai yang iman cakap dekat atas. 

Manusia bila dapat pangkat besar tak kisahlah ketua kelas ke, pemimpin ke, Ir ke, Tn Hj Dato ke, tak kisah asalkan dinamakan big tittle selalu terlepas pandang dengan hormat ni. Kenapa iman cakap macam tu? Sebab iman keje klinik. Iman jumpa banyak orang yang berlatar belakang berbeza. Fine... tak dinafikan klinik iman selalu banyak orang terhormat datang. Dari situ iman dapat menilai nya dengan cara dia bercakap.

Wei.... tak kisah la korang mcm mana pon. Bak kata pepatah " masuk kandang kambing mengembek, masuk kandang harimau mengaum". Maksud nya ko dah masuk tempat orang kena lah ikut cara empunya tempat. Nak orang respect dia, tapi dia buat kita macam no feels. Hey... we need respect. But my doc selalu pesan, buat apa kita nak marah orang? Siapa yang rugi sebenarnya? Kita atau dia?

Kita rugi... sebab kita maki-maki dia. Last-last dia dapat pahala. Biar orang buat kita, jangan kita buat orang. Kita dah jalankan tugas sahaja. Ok boleh diterima akal jawapan tu. Tapi minta tolong lah, tak kisah la lepas ni kita nak pergi klinik ke, pejabat daerah ke, meskipun pergi kedai gunting rambut... tolong lahirkan sifat hormat tu. Andai semua hormat menghormati, kita sama-sama untung. Untung apa? Untung-untung jumpa dekat syurga. Ok nokhtah ....

Saturday, 27 September 2014

Liebster Award #2

Assalamualaikum

Weekdays susah nya nak online sebab mengejar OT sekarang. Almaklum la nk carik duit nk kawin hahahaha... so weekend menggunakan masa dengan sebaiknya la. Weekend iman akan balas sape yang jejak iman. So baru-baru ni iman kena tag dengan akk +Mass Naim dalam libster award #2 yang Kak Mass buat. So jom jawab, apalah Kak Mass bagi soalan ni.

1. Perkenalkan diri anda secara ringkas.
2. Nyatakan 3 tajuk novel yang pernak anda baca.
3. Apa yang anda suka/sering lakukan pada masa lapang??
4. Apa motif utama anda menjadi blogger??
5. Siapa orang yang pertama dan terakhir yang ada dalam hati anda??
6. Berikan nama negeri yang anda sedang duduki dan berapa buah daerah yang terdapat di dalam negeri tersebut.
7. Apa wishlist anda sepanjang tahun 2014 yang masih belum tercapai??
8. Siapakah yang anda fikirkan di saat ni? Mohon dijawab dengan jujur ya!
9. Perkara pertama yang anda buat selepas bangun dari tidur?
10. Pandai memasak?? Lauk apa yang paling korang suka masak??
11. Pendapat anda tentang blog ini?

Jawapan dari iman

1. Ok nama penuh iman Nurul Imaniah Binti Salleh panggil iman. Umor baru 24tahun (tua dah nak masuk kubur mali dah). Asal mestilah perak maghi talak sombong ehem3.. tapi dok daerah Kg Gajah bando Teluk Intan. Skrg stay dekat Bangi so kalau akk2 nak ajak keluar boleh la. Iman ada 6 siblings dan anak ke 5 perempuan bongsu. Tak manja sebab suka berdikari sendiri.

2. Tiga tajuk novel? Zaman spm iman baca ombak rindu, Qistina.... lepas tu xingat. Sebab iman bukan kaki novel. Tak bape minat huhuhu...

3. Iman suka baca buku resepi mana yang berkenan, tengok tv dan paling best.... T.I.D.O. Sleeping is my theraphy.

4.Motif? Asalnya suke2 sebab semua dari kak +Nad MamaZN a.k.a akk ipar iman yang start dulu. Bila baca blog dia, iman nak try. Nak try kongsi dengan public tentang iman, aktiviti & info apa-apa yang berguna.

5. Orang kan? Of cz emak gua yang hati kental yang susah gua nak tengok beliau menitiskan air mata.

6. Iman stay Selangor tapi disebabkan baru google tadi jawapan nya ada 9 daerah.

7. Yang tak capai lagi ialah earn money lah... hadoii iman rasa macam tak bekat la gaji ni. Tak berkat sebab mungkin tak bagi mak ayah dekat kampung.Sedihnya... T_____ T

8. Emak juga sebab nya tadi iman kol emak banyak kali tak diangkat rupa2 nya hari ni mak ada kursus. So sampai sekarang tak dengar suara lagi. Dalam kepala asyik pikir beliau sahaja.

9. Perkara pertama??? Disebabkan bujang lagi, so lepas bangun iman akan urut2 kaki dulu. Ni sebab iman ada masalah saraf dekat kaki. Kaki bila dah rest lama dia jadik sakit dan mencucuk je. Sakitnya Ya Robb...

10. Pndai of cz la... pandai masak air, tanak nasi dan goreng ikan n telo. keh..keh..keh... tak nak bagitau kang ramai pulak yang request suruh masak (humble).

11. Tentang blog Kak Mass?? Macam mana ye nak cakap, kalau saya cakap jangan kecik hati tau. Terima dengan redha dan seredha-redhanya... blog kak +Mass Naim chengggiinniiiiiii ... (thumbs up) sebab kemas dan rapi. Intipati akk pon cun pendek kata, TERLAJAK LARISSS jugak la... (^_^)


Tq Kak Mass tag iman so dah jawab. selamat kenal iman...

Saturday, 20 September 2014

Giveaway Santai bersama Azwar, Huda dan Mamaniza


KLIK BANNER

Tu dia kena jawab soalan dulu baru boleh next step plak. Mai sini iman nak jawab..untuk soalan first jawapan dari iman...

Blog +Nur Farahuda Hud iman tengok tersusun then warna nya soft like the owner. Maaflah huda, blog kali ni better than before this. Thumbs up dear !

Blog +Azwar Syuhada pon nice & tersusun. Warna soft bikin orang tertarik nk baca. Ehem2 macm sakura la both of them.

Blog Mamaniza menjadi pilihan saya kerana input & output from cenggini... (thumbs up). TERLAJAK LARISSSSSSS........ untuk teens like iman.



Giveaway 2014 Mialiana.com



Giveaway 2014 Mialiana.com bermula pada jam 8.30 pagi 20 September 2014 hingga 11.59 malam 30 September 2014. Menawarkan hadiah yang bernilai RM1,495.80 untuk dimenangi. Senarai hadiah ada di SINI.

Semua blogger dijemput join untuk menyertai Giveaway ini.

Syarat-syaratnya :

1. Wajib Follow Blog Sponsor
MiaLiana Aynora SewaKeretaSabah ProvideNetwork TengkuButang IeyzartdSyahieyr FuzaMusa YatiAdam ZafirahZarrae Cekelatmanih DayangDeno EngkuMuzahadin PetakBunga AinimRashihah KaryaMahirah Azhafizah Zaidalifah FatihahFazlin FatinFarhanah NiaEmkay SyiraLokman

2. Wajib Like Fanpage Sponsor


3. Buat entri bertajuk Giveaway 2014 Mialiana.com
4. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
5. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI

40 pemenang bertuah akan dipilih melalui random.org dan keputusan pemenang akan diumumkan pada 10 Oktober 2014.

Good luck!

klik pada banner untuk join....

Sunday, 24 August 2014

Segmen Blogwalking Bulan Kemerdekaan

Assalamualaikum

KLIK SINI

Saturday, 23 August 2014

GIVEAWAY MERDEKA : PENANG MARI BAQ ANG BY SITI YANG MENAIP

Assalamualaikum


KLIK BANNER

Giveaway Merdeka Lestari '

Assalamualaikum

KLIK BANNER

CPUV Still Melekat

Assalamualaikum

Lama iman tak update pon still dapat CPUV. On going sekali 5, ohsem gak.Terima kasih la MyLop always give me chance. Tak boleh lama-lama nak taip, sebab nak bw blog lain. Ehem-ehem andai ternampak atau sengaja nampak yang menari-nari tepi itu tolong klik boleh? Boleh la.. iman tak nak MyLop hilang kepercayaan dah lepas ni. Still loving ^_^. Cpuv on going Invest Smart Campaign, Waku Doki Campaign, iH Media Liese, HP PC Demand Gen Digital & Air Aisa Go- Korea Sale.


Thursday, 21 August 2014

The Mines | Bagi Ikan Makan

Assalamualaikum

Ini cerita lepas, zaman raya baru-baru ni. Iman dah janji dengan si gemuk nk bawak tengok ikan sambil bagi makan dekat The Mines. Dari umah kami bawa biskut yang dah tak nak makan. Hancur kan dengan kasar, tak adalah halus sangat. Nanti ikan tak nak makan. Perjalan kami dari bangi mengambil masa lebih kurang 20minit sebab dekat je. Dari bangi, iman ikut jalan sg besi lama. Jumpa ktm serdang sebelah kiri, ikut signboard ke The Mines Resort ke bawah, nanti u turn je.

Kebetulan time tu iman g waktu weekend so parking fees RM3 per hour, berbanding weekdays RM1 per hour. Of cz iman guna kad tng senang & jimat masa. Dekat pintu masuk ada board guide level mana kita nak g. Ikan tu level bawah sekali. Iman ikut eskulater je. Gemok dah tak sabar nak tengok ikan besar. Sampai je kat sana, terus berdiri betul2 depan ikab. Hamekaw nak sngat kan. Mula la sesi give feeds ikan.

Tuesday, 19 August 2014

Notebook Kena Tahan Wad

Assalamualaikum

For the first time, iman update guna phone. Ada la merasa sekali guna ipad. Tapi guna phone cikai amat sukar. Tapi tak apa, selagi ada teknologi canggih selagi itu iman akan guna. Ini pon bru beli phone cikai. Rindu nak komen2, nak naikkan alexa ranking & apa2 yang boleh mengeratkan hubungan sesama.

Tak terlambat rasanya nak ucap salam eidulfitri atas kemenangan kita dalam eid mubarak. Iman akan usaha nak bw sana sini. Mana yang tersinggung iman cakap n tegur, minta maaf.

Note under quanrintin so tak tahu berapa lama. Ermmmm iman akn usaha.Mana yang iman menang ga, hadiah tu boleh bg kat pemenang lain. Iman tak dapat nk tengok. Last sekali, doa semoga note iman cepat2 discharge.

Saturday, 9 August 2014

Cooking Academy Games Bikin Gua Lentur

Assalamualaikum

Bila kita stress macam-macam nak buat. Sampai buat kerja diluar kuasa kita. Bila stress nak buat kerja normal dah tak boleh. Mesti tak jadi je, very bad attitude. Hari ni macam biasa akan memenuhi open house from my kazen dekat kuarters KWSP Esset Sg Tangkas then petang sambung balik masuk kerja. Sambil-sambil menunggu waktu, try game favourite iman.. Cooking Academy Games. Iman suka online games je. Dalam note kecik sangat, then lembap ( ukur baju dekat badan sendiri). Try la.. syiok sebab ingredients dia boleh kita aplikasi hahaha.. actually iman suke tengok yang berkaitan dengan makanan tak kisah samada games, pameran & smua yang berkaitan.

U Juz make me melting ^_^

Sunday, 20 July 2014

Duit Raya Untuk Anda! by Yumida

klik banner

Simple 3R Giveaway By Iezwa Razk


Simple 3R Giveaway By Iezwa Razk

[KLIK BANNER UNTUK JOIN]

HADIAH-HADIAH AWESOME :-
TOPUP RM 5 - 6 PEMENANG
TOPUP RM 10 - 2 PEMENANG
PASHMINA - 3 PEMENANG
**Hadiah akan ditambah sekiranya penyertaan melebihi 100 peserta**

Tarikh Tamat :- 01.08.2014

Friday, 18 July 2014

Pesawat MH17 Penerbangan Jenis Boeing 777 Terhempas Di Ukraine

Assalamualaikum



Allahu... mampu aku menadah tangan berdoa memohon kepadaNYA atas apa yang berlaku. Kita bertubi-tubi diuji dengan 'hidangan' Nya. Hidangan yang mana kita sendiri terlupa ia nya untuk kita. Aku menadah tangan, memanjat doa kepada mu atas apa yang berlaku, aku terima dengan redha.

Seperti yang sedia maklum malam tadi, berita Astro Awani mengatakan MH17 terhempas di Ukraine. Jumlah yang tidak rasmi MH17 seramai 280 orang termasuk Malaysia serta bayi. Pihak ' Republik Rakyat Donestk' mengaku puak pemisah menembak MH17 yang disangkakan sebuah pesawat Ukraine yang besar dalam media Ukraine malam tadi. Sumber myMetro pagi ini.

Sedikit informasi mengenai MH17 dimana penerbangan MH17 yang pertama ialah pada 17.7.1997 dan penerbangan yang terakhir MH17 ialah pada 17.7.2014. Subhanallah... Ia merupakan ulangtahun yang ke 17 bagi pesawat berkenaan.



#prayforMH370
#prayforGaza
#prayforMH17

Ujian untuk 10ramadhan yang terakhir ALLAH mengingatkan kita kembali yang terleka.

Wednesday, 16 July 2014

Segar bersama Fresh Care dan Safe Care Giveaway by EJulz

Assalamualaikum





Tips PenjagaanTilam

Assalamualaikum

Tilam? Tilam ialah item atau aset yang paling indah dan bahagia bagi iman lah. Macam balik dari kerja, mesti cari tilam dengan bantal busuk dulu. Of cz lah cari benda tu dulu sebabnya, itu lah konon-konon nya tempat paling 'bahagia' (syurga tetap bahagia). Kita ni orang dewasa mesti tidur 8jam sehari betul tak? Tapi kekangan masa dengan timbunan kerja, had waktu tidur tu singkat sangat-sangat. Bila doing a lot`s work, balik dapat pula tilam empuk... syiookkk tak hengat dunia. 

Tilam adalah tempat untuk kita landing dengan lena, disamping ia berguna menyokong & menampung tulang belakang & kesihatan otot. Tapi ada juga yang tak ssyiookkk nya bila tilam kita dah tak empuk. Macam mana kita nak kembalikan tenaga andai tilam kita tak empuk? Iman ada tips penjagaan tilam yang insya allah dapat membantu kita yang kuat kerja ni.

sumber google


TIPS PENJAGAAN TILAM

Alih Posisi Tilam

Pastikan posisi tilam diubah 6 bulan sekali. Apa yang dikatakan posisi tilam? Bermaksud kita terbalikkan side tilam supaya bebanan berat badan tidak tertumpu pada satu tempat je.

Pelapik Tilam

Gunakan pelapik tilam yang menutupi atas tilam (matters cover). Ia melindungi tilam dari berdebu & kekotoran daripada terus menghingap ke permukaan tilam. Selain itu, ia dapat menghalang tilam dari koyak.

Kotoran

Jangan biarkan cecair atau kotoran tumpah diatas tilam. Jika berlaku, segeralah dicuci dan dibersihkan dengan syampu khas & span. Option untuk mengeringkan nya adalah dengan menjemur di panas atau menggunakan hair dryer.

Lipat Tilam

Elakkan melipat tilam. Ini menyebabkan spring tilam cepat rosak. Tapi kalau tilam bujang macam iman yang tak pakai katil tu, iman lipat je.

Sumber : SINI

Tuesday, 15 July 2014

Segmen: Saya Nak Kad Raya Daripada Ekatikah.



Pada zaman era moden ini, amalan kirim-mengirim kad raya tidak dilupakan. Walaupun zaman sekarang orang ramai lebih gemar mengirim balas ucapan Hari Raya menggunaan pesanan ringkas SMS, WhatsApp dan sebagainya, kad raya masih antara yang the best. Hehe

Oleh itu, satu Segmen: Saya Nak Kad Raya Daripada Ekatikah diadakan. Bermula hari ini 13hb July dan berakhir pada 20hb July jam 12 tengah hari. Sesiapa yang nak kad raya, dijemput untuk sertai.

Syarat-syarat:
1. Follow blog Bila Jari Mula Menaip, add to circle G+ EkaTikah.
2. KLIK   .
3. Buat entri bertajuk Segmen: Saya Nak Kad Raya Daripada Ekatikah.
4. Copy coding yang telah disediakan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri. Untuk copy coding di bawah, sila HIGHLIGHT/KLIK semua coding dan tekan CTRL + C secara serentak.

Credit to MiaLiana.Com

5. Tinggalkan URL entri di ruangan komen entri ini.

Pilihan Pemenang:
1. 20 orang pemenang akan dipilih menggunakan Ramdom.org.
2. Pemenang akan diumumkan sama tarikh tamat penyertaan.

 Selamat menjoinkan diri  

Salam Nuzul Al-Quran

Assalamualaikum



Lama rasanya tidak mencatat dalam umah usang walau hakikatnya baru beberapa hari update entry. CPUV still on going, tapi Alexa Ranking down gila-gila. Apa nak buat kekangan masa, tambah-tambah ramadhan ni. Kita sudah pun memasuki fasa kedua iaitu minggu maghfirah ( keampunan). Gunakanlah kesempatan yang ada ni sebaik mungkin. Mungkin ini ramadhan yang terakhir kita, atau hari terakhir minggu kita untuk memohon keampunan. Bila dah masuk fasa kedua, maka hampirlah kita dengan turunnya hari Alquran yang lengkap seperti yang kita iqra'i pada hari ini. Siapa ingat surah apa yang diturunkan oleh ALLAH mula-mula sekali? Iyer betoi! Iqra! Iqra! Iqra!... Hafal tak surah seringkas ini? Insya allah semua hafal kan? Kalau tak hafal boleh belajar untk dihafal ok. Islam tak menyukarkan, tapi islam memudahkan.

Kesempatan ini iman nak ucap Salam Nuzul Alquran. Dekat bawah ini iman akan copy paste yang dikongsi oleh JAKIM. Serba sikit kita boleh memahami apa itu Nuzul Alquran

Nuzul Al-Quran


Peristiwa nuzul al-Quran menjadi satu rakaman sejarah dalam kehidupan Nabi SAW hingga  seterusnya berperingkat-peringkat menjadi lengkap sebagaimana kitab al-Quran yang ada pada kita hari ini. Peristiwa Nuzul al-Quran berlaku pada malam Jumaat, 17 Ramadan, tahun ke-41 daripada keputeraan Nabi Muhamad SAW. Perkataan ‘Nuzul’ bererti turun atau berpindah dari atas ke bawah. Bila disebut bahawa al-Quran adalah mukjizat terbesar Nabi SAW maka ianya memberi makna terlalu besar kepada umat Islam terutamanya yang serius memikirkan rahsia al-Quran.
‘Al-Quran’ bererti bacaan atau himpunan. Di dalamnya terhimpun ayat yang menjelaskan pelbagai perkara meliputi soal tauhid, ibadat, jinayat, muamalat, sains, teknologi dan sebagainya. Kalimah al-Quran, sering dicantumkan dengan rangkai kata ‘al-Quran mukjizat akhir zaman’ atau ‘al-Quran yang mempunyai mukjizat’. Malah inilah sebenarnya kelebihan al-Quran tidak ada satu perkara pun yang dicuaikan atau tertinggal di dalam al-Quran. Dengan lain perkataan segalanya terdapat di dalam al-Quran. Firman Allah:
Dan tidak seekor pun binatang yang melata di bumi, dan tidak seekor pun burung yang terbang dengan kedua sayapnya, melainkan mereka umat-umat seperti kamu. Tiada Kami tinggalkan sesuatu pun di dalam kitab Al-Quran ini; kemudian mereka semuanya akan dihimpunkan kepada Tuhan mereka (untuk dihisab dan menerima balasan). (Al-An’am:38)
al-Quran adalah hidayah, rahmat, syifa, nur, furqan dan pemberi penjelasan bagi manusia.. Segala isi kandungan al-Quran itu benar. Al-Quran juga dikenali sebagai Al-Nur bererti cahaya yang menerangi, al-Furqanbererti yang dapat membezakan di antara yang hak dan batil dan al-Zikr pula bermaksud yang memberi peringatan.
Dalam sejarah kehidupan Nabi SAW ayat al-Quran yang mula-mula diturunkan Allah kepada Nabi Muhammad SAW melalui perantaraan malaikat Jibrail ialah lima ayat pertama daripada surah Al-‘Alaq. maksudnya:
”Bacalah (wahai Muhammad) dengan nama Tuhan mu yang menciptakan (sekalian makhluk), Ia menciptakan manusia dari sebuku darah beku; Bacalah, dan Tuhan mu Yang Maha Pemurah, -Yang mengajar manusia melalui pena dan tulisan, -Ia mengajarkan manusia apa yang tidak diketahuinya.” (al-‘alaq:1-5)

sumber : JAKIM MALAYSIA


Saturday, 12 July 2014

Segmen Raya 2014 Bubblynotes: Dengan Ingatan Tulus Ikhlas...

http://www.bubblynotes.com/2014/07/segmen-raya-2014-bubblynotes-dengan.html
Segmen Raya 2014 Bubblynotes: Dengan Ingatan Tulus Ikhlas ini dibawakan khas untuk uolss bersempena dengan Syawal yang bakal menjelma beberapa minggu jer lagi ni. ^_^... Dalam masa yang sama kira2 macam Blog E-Card dari Bubblynotes.Com kepada uolss jugaklah... Tak dapat or tak sempat nak hantar Kad Raya pakai pos, pakai Blog E-Card pun boleh juga ye tak??? Janji ucapan sampai... Sebab kalau nak diikut2kan iolss nak ajer hantar Kad Raya pada semua readers Bubblynotes yang selama ini sudi datang menjenguk dan membaca entri2 Bubblynotes.Com selama ini... Dalam masa yang sama segmen ini bertujuan nak rapatkan lagi silaturahim sesama weolss semua, follow memfollow serta blogwalking. Semua blogger tak kira baru atau lama, famous atau tak, retis atau tak, glam atau tak adalah dijemput untuk memeriahkan segmen ini. 10 pemenang akan dipilih oleh Pakcik Random.Org dan kesemua pemenang yang terpilih akan disenaraikan di dalam Bloglist Segmen Bubblynotes.Com bagi menggantikan Bloglist Segmen yang terdahulu. 

"Tarikh Segmen: 12/7/2014 sehingga 19/7/2014"

Hanya 4 Langkah Mudah Diperlukan:
1. FOLLOW blog Bubblynotes.Com dan ADD TO CIRCLE G+ Farah Waheda Wahid
2. Buat entri bertajuk Segmen Raya 2014 Bubblynotes: Dengan Ingatan Tulus Ikhlas... 
3. Copy coding yang telah disediakan ke dalam ruangan HTML dan Publish entry. Untuk copy coding di bawah, sila HIGHLIGHT/KLIK semua coding dan tekan CTRL + C secara serentak.
Credit to MiaLiana.Com
4. Tinggalkan URL entry uolss ke dalam ruangan komen entri ini. 

PEMILIHAN PEMENANG:
1. 10 blog akan dipilih melalui Random.Org. 
2. Pemenang akan diumumkan pada 23/7/2014 yang mana kemudiannya akan dimasukkan terus ke dalam senarai bloglist pemenang segmen. 

Friday, 11 July 2014

Proses Pembayaran Zakat Online

Assalamualaikum

Maksud zakat dari segi bahasa ialah " Bersih", " Suci', " Subur", "Berkat" & " Berkembang". Pengertian " Bersih" & " Suci" dalam istilah zakat ialah membersihkan harta dan membersihkan diri orang kaya dari sifat kedekut & bakhil. 

Manakala dari segi syarak bermaksud mengeluarkan sebahagian harta tertentu diberikan kepada asnaf-asnaf yang berhak menerimanya setelah memenuhi syarat yang ditetapkan.

Sekarang dah tak payah susah-susah nak pergi Lembaga Zakat nak berasak-asak untuk pembayaran zakat. Dimana-mana sahaja kaunter zakat ada contoh masjid-masjid, shopping mall, lembaga zakat sendiri, drive thru pun ada & paling efektif of cz la menggunakan online system. Ini pun kali pertama iman membayar zakat. Al maklum la, tahun-tahun sebelum nya kerja tak berapa nak mantap sebab baru setahun jagung, tahun-tahun sebelumnya pulak belajar. Jadi inilah pengalaman pertama iman membayar zakat fitrah. Senang je rupa-rupanya menggunakan e-zakat pay ni. Jom iman share. Lupa, kadar pembayaran zakat RM7 untuk satu kepala ( ikut pada kadar zakat negeri masing-masing).

Proses Pembayaran Zakat Online

Buka web Lembaga Zakat Selangor ( ikut negeri masing-masing).


Klik sebelah kanan e-zakat pay


Keluar browser macam dekat bawah ni



Isi semua maklumat yang dikehendaki.


Pilih zakat fitrah. Paling maksimun 2 kupon untuk sekali pembayaran.


Dah isi, confirmkan samada YA, TIDAK.


Bila dah pilih, klik pada bank yang kita nak bayar zakat.


Akan keluar browser bank. Proses bank berjalan dan bila siap akan keluar macam dekat bawah ni. Klik complete transaction.


Done siap!






ISLAM TAK MENYUSAHKAN, TAPI ISLAM ITU MEMUDAHKAN







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design by !Aini Zakaria |All right reserved for Village Gurl ©