Sunday, 31 March 2013

Segmen Blogger Muslimah

Assalamualaikum


klik banner

Tudung kale purple pink 
Baju kale hijau macam blog BK
Nickname budak kampung

BK nak tag :


Saturday, 30 March 2013

Sabar dan terus bersabar

Assalamualaikum

Sabar dan terus bersabar adalah kunci untuk orang islam bila didatangi ujian bagi mendewasakan diri ini. Setiap orang diuji dengan pelbagai perbezaan ujian ada yang diuji dengan penyakit, kaya, susah, kematian dan macam-macam lagi. Tapi siapa kita nak lepas dari setiap ujian yang diberi olehNYA. Bak kata pepatah arab " Jika kita tidak jumpa jalan penyelesaian lagi maka dengan sabarlah ubatnya ".


Aku rela hatiku untuk diproses

Apa yang BK lalui tahun ni amat hebat ujianNYA. Diantaranya dua insan kesayangan BK menjalani pembedahan pertama kalai dalam hidupnya. Sabtu hari (29.3.2013) salah seorang insan kesayangan BK telah menjalani pembedahan barah otak di Hospital Kuching dan sehingga kini BK langsung tak dapat berita dari dia. BK takut tak dapat jumpa dengan dia lagi. Dan insan kesayangan BK seorang lagi iaitu adik BK pula yang akan menjalankan pembedahan untuk masuk besi dalam peha nya pada hari isnin ni (1.4.2013). Untuk kedua-dua nya BK tak dapat nak berada disamping mereka saat melalui waktu-waktu getir. Pada masa yang sama ALLAH turunkan ujian lagi dengan dua orang pak cik BK sakit buah pinggang tak berfungsi dan seorang lagi sakit tidak dapat dikesan. Bertambah lagi ujian dengan kesannya bila fitnah terhadap keluarga BK pula. BK pon penah meluahkan semua pada kawan-kawan dan BK ambil kata-kata itu semua dan menganggap ALLAH sayang dekat BK dan sekeluarga dengan menurunkan pelbagai ujian supaya kami semua bertambah dekat padaNYA.


#maaf jika BK tidak dapat join mana-mana segmen serta BW yang xsempat BK nak buat kerana BK sedang melalui saat2 itu. Kepada owner GA mahupun segmen yang BK sponsor sila inforn dekat email BK untuk memberitahu para pemenang. BK minta maaf kerana tidak dapat elak lagi. Doakan kami sekeluarga kuat!

Friday, 29 March 2013

Pencarian Bloglist Blog Bila Jari Mula Menaip

Assalamualaikum


klik banner budak tecik


Jom join pencarian bloglist dari budak tecik ni. Tq budak tecik invite BK.


#Jangan lupa join sini & sini

Topup Giveaway by SD and Mailey

Assalamualaikum

klik banner

#Jom support kengkawan kita ! Jangan lupa join GA by Niera

Wednesday, 27 March 2013

Kembali lagi setelah menang!

Assalamualaikum



# Sorry la bukan BK nak buat peminat hijau jelez tapi semua kebetulan tau. Hijau kembali lagi setelah kalah dengan biru

Tuesday, 26 March 2013

Special Giveaway : Buah tangan dari LANGKAWI dari CF


*Nak join? KLIK BANNER*


Akademi Insan Cikgu Fizi diusahakan sepenuhnya oleh Cikgu Fizi. AMIN CF ini yang berada di Akademi Insan Cikgu Fizi, No 7-2, Jln Melati Utama 4, Melati Utama, 53100 Setapak Kuala Lumpur. Cikgu Fizi juga ada menyediakan Bengkel bengkel untuk Anak Yatim di Seluruh Malaysia. Sila lawati CIKGU FIZI' untuk info tentang bengkel bengkel.
Cikgu Fizi juga ada menjual buku Karangan Luar Biasa untuk UPSR, SPM dan STPM. Jika berminat sila Hubungi Cikgu Fizi Tel : 011-15657522
.
Num Hp :  011-15657522

Pada 25/3/2013 Cikgu Fizi ke Langkawi untuk menjayakan satu Bengkel yang dadakan di sana. Bengkel ini untuk Anak anak yatim. Jadi sambil CF pegi Langkawi, CF ingin berkongsi rezeki dengan semua pengunjung blog www.cikgufizi.my. 

Inginkan Ole Ole dari Langkawi oleh Cikgu Fizi? Meh jon SINI. Hadiah memang gempak!!!!!



Monday, 25 March 2013

Today is the day !

Assalamualaikum


" Best! best! best! Hari ni kita pergi petik strawberi nak? Lepas tu makan tengahari kita masak ikan talapia bakar, sayur campur, sup, sambal kicap. Air pulak kita bancuh air sirap serbat dan air bandung. Petang kang kita pergi kedai aiskrim starwberi yang kat atas bukit nak? Tetibe rasa nak makan waffle bersalut strawberi la. Ha! Jangan lupa mak mesti nak singgah kedai tepi tu nak cari bunga orkid malam pulak kita pergi pasar malam kat situ ok tak? Nak beli buah tangan sikit tok kengkawan. Esoknya kita pergi Taman lebah dan rama-rama nak? Banyaknya aktiviti kita kan macam tak cukup je 2H 1M tu untuk kita sekeluarga  ^_^ "

 Hanyalah tinggal kenangan. Sebaik-baik rancangan kita, perancangan DIA lebih sempurna. Itulah sebahagian dari kehidupan kita yang kadang-kadang kita lupa dan lalai. Walau kami semua tidak dapat menyempurnakan hari itu tapi kami dapat berkumpul juga dalam situasi yang berbeza. Rancagan kami sekeluarga terpaksa dibatalkan kerana buah jangtung kami dan sekeluarga sedang menduduki 'ujian' dari NYA. Sayangnya DIA terhadap kami sekeluarga menguatkan lagi tangan kami yang dierat sekuat-kuatnya berjalan bersama-sama adik kesayangan kami. Kesian mak ayah makan tak lalu. Tengok nasi je tetibe bergenang air mata ni dan fikir ..

Apa adik makan hari ni?
Selesa ke dia sekarang ni?
Tabah ke dia? redha ke dia? kuat ke dia?


Allah menguji lagi kekuatan, kesabaran dan ketabahan kami sekelurga bila orang menabur fitnah dan dengki mengdengki terhadap kami. Masyallah.. mula-mula berat nak terima bila fikir balik sayangnya DIA dekat kami sekeluarga kerana memilih kami untuk diberi ujian itu. Alhamdulillah ALLAH MAHA ADIL bila orang yang difitnah bebas dari tuduhan. Saat itu dahi mencecah bumi memanjat syukur ke hadrat illahi.



Latest news
p/s: sepatutnya adik operate hari ini (25.3.13) jika diizinkan ALLAH, tapi ALLAH MAHA MENGASIHI pembedahan terpaksa ditangguh. Kesihatan adik tidak mengizinkan semenjak seminggu lalu untuk meneruskan pembedahan dan hari tu doktor ada cakap risiko besar adik mungkin akan terkena jangkitan kuman kerana pembedahan lambat dilakukan. Yes! dugaan kami kerana pembedahan lambat disebabkan sistem hospital macam tu! BK tak minta apa-apa dari kalian, BK minta sepotong doa untuk adik BK =(


Kakak sentiasa bersama kamu dik. Kalau sakit itu boleh dialih, akk akan ambil alik sakit tu =(

Sunday, 24 March 2013

Mini Giveaway Aisyah Humaira

Assalamualaikum

Weekend coming again uols!


klik banner

p/s: BK salah seorang sponsor dlm GA tu. Jom support GA Niera

Saturday, 23 March 2013

Giveaway Naili Shoppe Di Mialiana.com



NAILI SHOPPE : Kedai Online Termurah Di Pasaran

Naili Shoppe merupakan pemborong, pengedar dan penjual pelbagai produk kecantikan, kesihatan, tudung (bawal, labuh, ratu), stoking buluh, shawls serta pelbagai jenis aksesori bagi Putrajaya, Bangi, Sepang, Salak Tinggi, Puchong, Kajang, Seri Kembangan dan kawasan sekitarnya.

Antara produk kesihatan dan kecantikan yang dijual di Naili Shoppe ini ialah D’Herbs, Anugerah, V’Asia, Jamu Ratu Malaya, Nurbeautyline, Fellina, Megah Perawan, CocoaCollagen, Avail, Pamoga - Vida Beauty, Beauty Umairah, Tropica Bioherbs, Jamu Jelita, Hijrah, Smartherbs, Pompure, D’Qistee, Produk Sunnah, Jerslin, Jamu Ratu Dara dan banyak lagi.

PEMBELIAN SECARA ONLINE AMAT DIALU-ALUKAN

Untuk keterangan lanjut sila hubungi :-
Puan Naili : 013-3913 349
Emel  : nailishoppe@gmail.com

Alamat Premis :
Naili Shoppe
T00-UF2, Blok C
Pangsapuri Putra Damai
Jalan P11E Presint 11
Putrajaya

Business Hours :
Isnin – Jumaat ( 10 pagi – 9 malam )
Sabtu – Ahad ( 10 pagi – 8 malam )


Syarat Penyertaan Giveaway
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Like Fanpage NailiShoppe dan Add To Circle Google+ Naili S
  3. Like Fanpage Keledek Pedas dan Add To Circle Google+ Dennis Zill
  4. Buat entri bertajuk Giveaway Naili Shoppe Di Mialiana.com
  5. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  6. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen entri INI.
  7. Pemenang akan ditentukan melalui cabutan bertuah secara manual.
  8. Giveaway ini akan berlangsung dari 12.01 pagi 23/3/2013 sehingga 11.59 malam 7/4/2013

Hadiah Giveaway - Wang Tunai Berjumlah RM 200.00
  • Pertama : RM 40 X 1 orang
  • Kedua : RM 30 X 2 orang
  • Ketiga : RM 20 X 2 orang
  • Keempat : RM 10 X 6 orang

Marilah join beramai-ramai. Giveaway ini dianjurkan oleh Naili Shoppe dan Mykeledek dengan kerjasama Mialiana.com

Friday, 22 March 2013

MALAYSIA'S NEXT TOP LUCKY BLOGGER by Mak Dara

Assalamualaikum

Hari ni genap seminggu peristiwa dalam kenangan berlalu sambil tu nak join GA by Mak Dara.


klik banner

Senarai penaja




Nak tag : Mama Vouge , Budak TecikMy Sweet

Wednesday, 20 March 2013

" La Tak Sangka Ko Jodoh Aku ! "

Assalamualaikum

credit gambar :merahitujambu


Kalau kita dah tahu siapa jodoh kita, tak seeronok lah. Sebab tu ALLAH give a suprise for us. Mesti kita akan cakap " La tak sangka ko jodoh aku! " Kawan pulak akan cakap " La korang rupa-rupanya, tak percaya kitorang beb ". Ahahaha
#pengsan 

* Pertemuan itu ada, tetapi jodoh tetap kekal sebagai rahsiaNYA ('',) 

Giveaway By Santai Leeza Sarawak

Assalamualaikum

Lama dah gak Kak SL tak buat GA kan? Laz BK join time yang dapat boarding pass ala2 nak fly ke US. Kawan-kawan BK tertipu bila BK dapat boarding pass betul-betul tapi apa salahnya kalau dah rezeki dapat betul- betul. Kali ni Kak SL nk buat GA, untung sape yang rajin bersoh seh soh seh kat entri Kak SL lepas. Nasib badan kalau dapat FM serta keychain dari Bumi Kenyalang kot. BK dah la batak tak penah jejak tapak kaki kat sana. Untung kalau dapat cendermata walau tak jejak. Jom pakat ramai-ramai join GA ni.


klik banner

p/s: gaya macam Kak Leeza ni baru balik bercuti je  ^_^

Tuesday, 19 March 2013

Segmen: Featured Me on Bubbly


Bloggies... may I catch your attention? ^_^... Segmen ni inspired by Kak Mia Liana sebab... saya gunakan coding HTML sahaja untuk uols join...macam Kak Mia buat... supaya mudah dan senang dan cepat... 

Segmen: Featured Me on Bubbly? adalah 1 segmen di mana ianya merupakan 1 lagi segmen untuk semua blogger blogwalking, follow dan berkenalan sesama kita... Bukan untuk saya sahaja...tapi untuk semua juga... Get to know each other giteww... Jujur ek? Dah join kena blogwalking ke blog peserta2 lain... Hopefully, dapatlah support dan sambutan dari uols... 

Segmen ini bermula dari 5.00 petang 16 Mac 2013 sehingga 5.00 petang 23 Mac 2013. 

Syarat2?
  1. Follow blog Farah's Bubblynotes, Add to Circle Google +Farah Waheda Wahid.
  2. Buat entri bertajuk Segmen: Featured Me on Bubbly?
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste-kan ke dalam ruangan HTML dan publish. Untuk copy sila highlight semua coding, tekan Ctrl + C serentak dan paste ke ruangan HTML anda yer? 
  4. Tinggalkan URL uols dalam kotak komen di bawah. 
Pemilihan Pemenang Segmen:
  1. 10 blog akan dipilih melalui random.org
  2. Pemenang akan menjadi Featured Blogger di Bubblynotes di dalam entri yang akan di-up-kan pada hari Isnin dan Jumaat setiap minggu. 
Jom join? ^_^... I wanna get to know uols better... 

Monday, 18 March 2013

Saya Redha

Assalamualaikum

Maaf untuk sekian kalinya BK lama tak berupdate ini kerana BK baru sahaja ditimpa musibah. Siapa tau musibah datang tanpa kita menjemput tanpa kita mengundang tapi kita sebagai hamba NYA yang kerdil hanya mampu menerima dengan rela, terbuka, sabar serta redha. Iyer! Redha! R.E.D.H.A..sesuatu perkataan yang biasa kita guna dalam menasihatkan sahabat-sabahat, saudara mara mahupun keluarga sendiri bila ditimpa sesuatu musibah itu. Perkataan yang senang diungkap, tapi dengan segenggam ketabahan mampu kita menerima redha itu. Segala perancangan DIA amat sempurna. 

Tanggal 15.3.2013 pada hari saiyidull ayyam menjadi peristiwa untuk kami. Siapa tau hari itu lagi menguatkan hati-hati kami untuk menerimanya. Pagi itu BK dengan gembira untuk mengambil dua insan kesayangan BK di KLIA berganti dengan tangisan. Pada waktu sama, jam sama cuma situasi berlainan, BK menerima panggilan dari insan kesayangan BK mengatakan adik BK kemalangan. Innailillah..... hanya mampu berdoa semoga tiada apa yang berlaku. Tapi BK sekeluarga redha atas ujian yang ALLAH beri sebagai kifarah kami sekeluarga.



Kakak sayang kamu

p/s: nanti BK update lagi apa yang terjadi

Wednesday, 13 March 2013

Bila Hijau Menguasai Biru

Assalamualaikum


#Bila hijau menguasai biru#

BK baru perasan yang semua hijau dalam bilik rahsia ni nampak chantek le pulak

Tuesday, 12 March 2013

8 PERKARA TAK DIGALAKKAN LEPAS MAKAN:


Assalamualaikum

Sobahul khair semua.. Pagi ni BK nak share pasal perkara yang tidak digalakkan lepas makan. Tips ni BK jumpa kat dalam fb juz nak share sama-sama. Jom praktikan ^_^





1. MAKAN BUAH - menyebabkan perut kembung. Digalakkan makan buah 1-2 jam selepas atau 1 jam sebelum makan. 


2. MINUM TEH - daun teh mengandungi kandungan asid yang menyebabkan kandungan protein dalam makanan sukar dihadam.


3. MINUM AIS - meminum ais sebelum, semasa, dan selepas makan melambatkan proses pencernaan perut kerana air sejuk membekukan makanan berminyak yang dimakan. 


4. MEROKOK - kesan menghisap sebatang rokok selepas makan sama dengan menghisap 10 batang rokok, menyebabkan risiko penyakit lebih tinggi.


5. BANYAK BERJALAN - menyebabkan kesukaran sistem penghadaman menyerap nutrisi yang terkandung dalam makanan yang diambil. 


6. MELONGGAR TALI PINGGANG - melonggar tali pinggang secara tiba-tiba boleh menyebabkan usus terbelit atau tersekat.


7. MANDI - menyebabkan peningkatan aliran darah ke tangan dan jumlah darah sekitar perut berkurangan. Ia melemahkan sistem percernaan dan boleh membuat jadi buncit.


8. TIDUR - boleh menyebabkan kenaikan berat badan dan mengundang gastrik kerana penghadaman tidak dapat dilakukan dengan baik.

Siapa sangka kan?

Assalamualaikum

klik gambar kalau sape nak kenal2

Taak nyempat-nyempat BK nak buat entri ni. Nak appricate kat Acik and the gang sebab memilih BK menjadi salah satu bloglist dia. Untuk Acik, BK dah lama letak Acik dalam bloglist BK dalam group kaki round kampung dan BK sangat-sangat membuka hati dan ikhlas meletakkannya. Sebelum ni BK hanyalah mengintai Acik je, satu hari pertemuaan yang tidak dirancang bila BK terjumpa link Acik terus BK masukkan dalm bloglist takut terlepas lagi entri2 best yang Acik buat. BK join laz minute, hanya tinggal beberapa saat je dah nak tutup dengan izinNYA sempat jugak BK join. Meh semua tengok pemenang yang lain gak ok. Syukran Acik!


Tengok ni acik



Monday, 11 March 2013

Segmen Bloglist 24 Jam Oleh Akupenghibur.com

Assalamualaikum


klik banner

Prihatin kita pada anak kecil ini

Assalamualaikum




Anak suci ini yang mesra dipanggil angah berumur 5 tahun menghidapi Luekimia dan kanser pada duburnya sedang bertarung nyawa untuk hidupnya. Sesiapa yang ingin menyumbang walau tak banyak sila ke akaun yang terpampar digambar. Untuk pengetahuan semua, akaun itu atas nama ibu saudara angah, iaitu adik kepada ayah angah. Mungkin ada yang tidak dapat membantu dari segi kewangan tapi mohon doa dari kalian semoga angah mampu bertahan demi kehidupan nya. Doa adalah satu-satunya senjata umat islam.

Sunday, 10 March 2013

Segmen Follow & Blogwalking #2 Oleh Mialiana.com


Segmen ini dibuat bagi memudahkan Mia Liana untuk follow dan blogwalking semua blog peserta segmen ini. Secara tidak langsung ianya memberi ruang dan peluang kepada blogger lain untuk turut follow, blogwalking dan berkenalan antara satu sama lain dengan lebih mesra.

Segmen ini bermula dari 7.00 pagi 9 Mac 2013 sehingga 11.59 malam 20 Mac 2013. Mia Liana berharap agar segmen ini mendapat sambutan dan semua blogger dijemput join.

Hanya 4 langkah mudah diperlukan :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen Follow & Blogwalking #2 Oleh Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen entri ini.
Pemilihan pemenang :
  1. 10 blog akan dipilih melalui random.org
  2. Pemenang dikehendaki memberikan satu URL entri terbaik dari blog mereka untuk di review di Mialiana.com
  3. URL entri terbaik hendaklah ditinggalkan di ruangan komen entri pengumuman pemenang nanti.
tunggu apa lagi... sila klik banner di atas untuk join....

Friday, 8 March 2013

Doa cinta hati

Assalamualaikum




Insan kesayangan BK mesej bagitau yang jam 14.49(waktu malaysia) akan berangkat ke Mekah selama 7 hari. Mohon doa semoga insan kesayangan BK akan dipermudahkan segala urusan nya. Tersenyum lebar BK dapat mesej dari insan kesayangan ni


maaf yer..insan kesayangan BK ni dah ada kat madinah selama 3 hari dan 7hari di mekah. Insha ALLAH 18.3 ni akan balik ke Tanah Air  ^_^

Thursday, 7 March 2013

7 kalimat yg harus di biasakan

Assalamualaikum


Sobahul khair semua, BK nak share dengan sahabat semua tentang kalimat atau ayat-ayat cinta dalam kehidupan seharian kita. Selamat mempraktikkan  ^_^




1.Bismillahirrahmannirrahim-Setiap hendak melakukan sesuatu. 

2.Alhamdulilah-Setiap habis melakukan sesuatu. 

3.Astagafirullah-Jika melakukan sesuatu yg buruk. 

4.InsyaAllah-Jika ingin melakukan sesuatu pada masa yg akan dtg. 

5.Laa hawla walaaquwwata illaah billaah-Bila tidak dpt melakukan sesuatu yg agak berat/melihat hal yg buruk.

6.Innalillahi wainna ilaihi rojiun-Jika melihat/menghadapi musibah atau menerima khbr kematian. 

7.Lailaha illallah-Bacalah siang dan malam sebanyak-banyaknya. 

Wednesday, 6 March 2013

Untung tak?

Assalamualaikum


Untungnyer...

Alhamdulillah hari isnin baru-baru ni dua insan kesayangan BK selamat berlepas ke Madinah dan menetap selama 3 hari disana dan akan bergerak ke Mekah selama 7 hari. Semua jemaah selamat sampai tapi terlewat dari yang dijadualkan. Kenapa BK letak gambar pass tu? Waktu kat KLIA nak parking cnfrm la selalu kita kena bayar kan? Bayar bukan murah plak tu, sejam pertama harga lain, dua jam pertama dan seterusnya harga lain. So kelebihan untuk BK menggunakan bila antar insan kesayangan BK nak pergi terbangla. Churp! Kalau nak tau abg BK yang keje KLIA empunya kad ni. So siapa-siapa yang nak BK antar pergi airport bagitau la kot-kot BK boleh dapatkan staff parking only jimat sikit. Untung tak? BK kata...untung maaa



p/s: alhamdulillah berkurang sikit rindu dan sakit bila dapat dengar suara insan tersayang telefon malam tdi  ^_^



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design by !Aini Zakaria |All right reserved for Village Gurl ©