Saturday, 29 December 2012

Blog Review By Cik Nani Noraini

Assalamualaikum



klik banner



p/s: bajet macam tak keje je hari nh ciap buat en3, join GA 

Warkah untuk bakal mak mertua~Part 1

Assalamualaikum

Buat bakal mak mertua iman yang sekarang ni mungkin tengah masak-masak untuk asben tercinta. Sihat ke mak? Mak masak apa hari nh? Feberet iman ada tak? Budu tempoyak dengan ayam goreng? eceh..ceh..ceh demand plak. Untuk pengetahuan my bakal mak mertua hari ni iman ada suprise tok bakal mak mertua. Kalau mak masak ayam goreng, iman pulak belajar masak kerabu pucuk paku. Seyes sedap sampai mak pon tak terkata la...mama mia..nyummm


Tapi kan mak kat, bando ni susah banyak nak dapat pembekal paku pakis. Laen la kat kampung kita kan?tettttt...bukak tingkap rumah terus petik, petik, petik, rebus lepas tu gaul dengan hampas nyior (isi kelapa). Bila-bila iman datang rumah mak, iman buat sepcel tau. Nampaknya hari ni jela surat untuk bakal mak mertua iman. Iman cuma nk kongsi belajar buat kerabu pucuk paku je nh. Mak nk try tak? Iman attach resepi kat bawah yer...selamat mencuba bakal mak mertua.


sumber google



Kerabu Paku-Pakis

3 ulas bawang putih
1/2 biji bawang merah
4 biji cili (ikut mak la kalau nk pedas)
1sudu teh besar udang kering
1/2 biji limau nipis
garam secubit xsecubit
gula pon sme
serbuk kunyit sikit
pucuk paku pakis
hampas nyior(kelapa)

Bahan-bahan semua tu tumbuk, gaul dengan hamapas kelapa then paku pakis yang direbus tadi gaul la hasilnya cnfrm sedap

Give Away Wan hazel

Assalamualaikum

Jom join GA by Wan Hazel


klik banner

Kalau diberi peluang menang, iman nak menang tempat kedua, ketiga atau keempat je cz comey craft kamera ala2 DSLR 2  ^_^

Wednesday, 26 December 2012

Sanah helwah budak tecit

Assalamualaikum

Semalam 25.12.2012 Baby Nayli ( anak buah iman)  cukup setahun selamat diberi kebahagian yang sangat bahagia. Hei istimewanya Baby Nayli ni tau. Kalau siapa-siapa rajin datang la ke MamaZNMamaZN kakak ipar iman yang aktif sesangat BW nh. Iman tumpang sekaki je.



Sayang baby nayli,
Bibik ucap sanah helwah yang ke..........satu
Banyak cabaran dan dugaan diluar ni
Bibik tau baby nayli boleh menghadapi

Sayang baby nayli
keistimewaan mu merupakan satu anugerah dari ALLAH
kerana DIA yang MAHA MENCIPTA DAN MENJADIKAN  sesuatu itu
kerana keistemewaan itu membuatkan orang disekeliling menghargaimu

Sayang baby nayli
Bibik mungkin boleh menjadi bibik terbaek
Tapi bibik akan buat yang terbaek
Kerana kasih syg bibik pada smua anak buah sama je

Ya allah
Panjangkan umur Nayli Az-Zahra Binti Noor Zaini
Kuatkan hatinya
Tabahkan hati nya
Teguhkan benteng agamanya
Supaya dia menjadi anak yang solehah di dunia dan akhirat

baca [sini], [sini], [sini] dan [sini]

p/s : bibik sayang semua abg, kakak, adik, ayong, ayang, ajim,abg wawan dan baby nayli  ^_^


Saturday, 22 December 2012

Wak Gelas 1st Giveaway: Secondhand Ipod

Assalamualaikum

Malam-malam sabtu ni iman nak join GA by Wak Gelas nh. Antik tak nama Wak nh? Haha nampaknyer teman dah ada geng speaaking jawa la lepas nh..Iman ada Tirana Aduka sebagai guru bahasa jawa dan Wak Gelas sebagai konco.( Nanti nak wat en3 pasal kami la).


Klik banner

Wah..untungla sape dapat ipod touch dri Wak walau 2nd. Tandanya Wak ni betol2 ikhlas cz belia sanggup bagi barang yg beliau syg kepada bakal pemilik nh. As a blogger also, jom support Wak Gelas nh.


Tuesday, 18 December 2012

7 JENIS WAJAH MAYAT DALAM KUBUR

Assalamualaikum




1. Mayat yang mukanya berpaling dari arah kiblat. Itulah petanda bahawa semasa hidupnya telah melakukan perkara syirik kepada Allah.

2. Mayat yang mukanya berbentuk babi. Itulah petanda semasa hidupnya tidak melakukan solat lima waktu, tidak menjaga solat lima waktu. Lalai dalam solatnya. Sesungguhnya solat dapat mencegah diri dari melakukan perbuatan keji dan mun
gkar.

3. Mayat yang kepala menjadi batu yang hitam legam. Itulah mayat yang semasa hidupnya derhaka kepada kedua ibu-bapa.

4. Mayat yang perutnya buncit dan meletup. Itulah mayat yang semasa hidupnya suka makan harta yang haram.

5. Mayat yang kukunya mencengkam dan meliliti seluruh tubuhnya. Itulah mayat yang semasa hidupnya suka berkelahi, mengata, menghina, mengkritik dan mengumpat orang LAIN.

6. Mayat yang keluar mata air dari kuburnya dan air itu baunya lebih busuk dari bangkai. Itulah mayat orang yang suka makan riba.

7. Mayat yang wajahnya tersenyum. Itulah mayat yang semasa hidupnya berilmu dan beramal soleh.

7 pintu hati yang dimasuki Iblis

Assalamualaikum

Jom jaga hati



1- Hati yang putus asa dan kecewa dari Rahmat Allah SWT.
2- Hati yang memandang pada dosa-dosa kecil.
3- Hati yang panjang angan-angan dan suka pada pujian.
4- Hati yang bodoh tetapi tidak menyedari akan kebodohannya.
5- Hati yang memandang rendah terhadap orang lain.
6- Hati yang bersifat marah kerana marah adalah sifat bara api neraka.
7- hati yang Ujub, Sombong, Riak dan Buruk Sangka pada orang lain.


Sunday, 16 December 2012

Blogger Paling Santai 2012: Cenderahati Pertama Santai Leeza

Assalamualaikum

Kome conferem kenal blogger femes nh kan? Kak Leeza a.k.a santai leeza la, tipu la kalau korang xkenal. Malas nak cakap banyak cz nk grab peluang nh. Sape nak kenal n join sila senyum sini ^_^.


klik banner



Thursday, 13 December 2012

SEGMEN CIKMUN : DOMAIN FREE UNTUK BLOGGERS '

Assalamualaikum

Jom kome2 join segmen by osem n femes blogger nh sape lagi kalau bukan Cik Mun anak Pak Cik Nordin nh. Cik Mun nak bagi domain free..giler la sape xnk benda free kan? Kome msti xtau mende domain free 2 kan? Xpe2 kang kome serach je kat blog sape2 yang url blognyer xd blogspot tapi dyorang gune dot com(eceh2 mentang2 ada org gtau). Dah lama tau iman nak domain 2, kalau beli mahal tau untung2 ada org nak kasi tapi tok 1 years je la. Sape2 nak meh pergi dekat Si Cantik nh. Iman tag smua org  ^_^



klik banner

p/s: iman dlm pembikinan tok en3 sahabat iman yg kwin dlm usia iman. Doakan iman ^_^

Wednesday, 12 December 2012

Jom Join Contest : Fotografi - Ceriakan Hidupmu!

Assalamualaikum

Awat nya xley nak pejam mata pepagi nh (jam 4pagi). Dok belek blogger2 yg osem, pemes n glameres nh. Terjumpe plak contest ini. Iman cnfs sebenarnya cz pemilik `teratak` 2 kepunyaan spe. Mungkin encik atau puan. Moh kome2 sekelian join contest beliau.

Sape nak join klik banner


Ni gambar nyer

Iman tak tau pandangan n mata kome2 tentang gambo nh. Tapi iman suke sgt2 tgknyer. Ni adik beradik iman tau yg kanan 2 akk sulung iman. Dia lah yg jaga iman skunk dan yg kiri sekali 2 adik iman yg laz. Ok perhatian sape2 nak join tekan sini tau dan baca betoi2 ^_^

Tuesday, 11 December 2012

CONTEST KALENDER 2013 EKSKLUSIF HAZWANHAIRY | BOX CREATIVE

Assalamualaikum

Sebelum iman nak siap-siap pergi kerja curi masa jap nak join sorg bro nh. Iman tau ramai yg kenal beliau. Iman juz silent readers je bese la femes meletop punyer blogger. Dulu dok usah2, pah 2 jeling2 gambo jap, skodeng en3 beliau, lepas 2 dah xbaca lgsung en3 beliau sebab cnfrm beliau xlayan beliau then muncul kembali sebab iman terjmpe contest beliau buat. Siapa beliau yang menjadi sebutan ramai 2? Here guys..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
..

Conferem rame yg kene kan?

Contest kali kome kena la buat en3 Bro Hazwan tok dapatkan kalender eksklusif s.e tau dri Bro nh. Hope dapat la jika ada rezeki je.

p/s:moh pakat rame2 join contest s.e dri bro hazwan

Sunday, 9 December 2012

Hukum Mencukur Bulu Bagi Lelaki

Assalamualaikum



Masyarakat kita pada hari ini amat memandang rendah terhadap hukum Allah tanpa memikirkan kesan akan datang. Bagi lelaki, ada yang gemar cukur bulu di bahagian betis kaki. Mungkin ada yang tidak suka dengan kehadiran bulu tersebut. Namun Allah SWT melarang kaum lelaki untuk mencukur bulu di kawasan tersebut kecuali kaum wanita. Jom ikuti persoalan yang diajukan men
genai hukum mencukur bulu bagi lelaki.

Soalan :

Assalammualaikum,di sini saya ada sedikit kemusykilan. Saya ingin bertanya apakah hukumnya jika seseorang lelaki cukur bulu kakinya sedangkan pada masa itu dia tidak tahu yang hukum mencukur bulu kaki adalah haram. Apa hukumnya? Adakah dia berdosa? Dan jika berdosa bagaimana cara untuk dia memohon ampun dari Allah S.W.T?

Jawapan :

Alhamdulillah. Salawat dan salam ke atas Rasulullah Sallallahu ‘alaihi wasallam.

Hukum cukur bulu kaki bagi lelaki adalah haram jika dilakukan dengan sengaja. Jika dilakukan tanpa sengaja kerana kejahilan adalah dimaafkan tetapi hendaklah segera bertaubat kepada Allah Ta’ala apabila mengetahui perbuatan itu adalah berdosa iaitu dengan memohon keampunan kepada Allah dengan sebenar-benarnya, menyesalinya, berazam tidak akan mengulanginya dan memperbanyakkan amal kebajikan.

Wallahu a’alam.

Maka jelaslah bahawa cukur bulu kaki bagi kaum lelaki adalah nyata haram kerana ia seolah-olah menyerupai kaum wanita. Kaum wanita pula boleh mencukur bulu kaki kerana supaya ia tidak menyerupai seperti kaum lelaki. Ini adalah aturan Allah SWT yang kita hambaNya perlu mengikut segala perintahNya.

-[Abdul Malik]- 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design by !Aini Zakaria |All right reserved for Village Gurl ©