Tuesday, 17 December 2013

Bagaimanakah mencukupkan gaji?

Assalamualaikum

Hal ini juga merupakan satu masalah juga pada kita tak kira bujang @ sudah berkahwin. Dapat gaji je, hujung bulan dah tak cukup nak guna. Mula la catu makan minum. Sedar tak kita, pernah tak kita tanya pada diri sendir " kenapa ek asyik tak cukup je duit ni? Gaji dah beso gedabak tak asyik tak cukup je". Penah tak terpancul dari mulut keluar perkataan macam ni? Jom BK share kan cara nak cukupkan duit gaji tu, pendek kata cara nak menguruskan duit gaji yang kita dapat selepas berhempas pulas.


  1. Bila hari terima gaji, jangan lupa emak ayah. Perkara pertama perlu transfer untuk mereka dulu. Tak kisah lah banyak ke sikit ke, walau kita tahu kadang-kadang pendapatan mereka telah mencukupi untuk keperluan mereka sendiri. Anggap je ini hadiah untuk mereka. Percayalah, duit gaji kita mesti cukup.
  2. Jangan dilupa " Tabung Haji ", memotong melalui potongan gaji adalah lebih baik. Nak tahu tak, bila kita sudah berdaftar haji, maknanya kita sudah mempunyai Nawaitu!.
  3. Sebagai seorang ayah, kita perlukan aqiqah anak dulu sebelum membeli kemahuan yang lain. Belum aqiqah anak tapi sudah berangan-angan nak beli Tv LED baru, sport rim baru, bini baru..eh? silap plak ^_^.
  4. Sebagai seorang isteri yang bekerja, bantulah suami !. Tidak salah jika isteri berkata, " duit i, duit i, duit u, duit i ! ". Tapi redha itu lebih penting. Suami pula jangalah ambil kesempatan atas isteri.
  5. Sebagai seorang isteri yang tidak bekerja, redha apa yang ada. Jangan merungut!. Tiada suami yang mahukan kekurangan dalam keluarga.
  6. Lihat ahli keluarga yang terdekat, siapa yang perlu dibantu?. Orang susah, anak yatim?.Rezeki kita pasti cukup jika mendahulukan orang yang dekat!.
  7. Jangan kedekut, tapi jangan terlalu boros!. Memberi makan merupakan sedekah yang sangat mudah. Sekali sekala, apa salahnya belanja kawan-kawan.



Sunday, 15 December 2013

PELANCARAN | KONTES U-BLOGGER

PELANCARAN | KONTES U-BLOGGER | Assalamualaikum, seperti yang di war-warkan sebelum ini, maka hari ini bermulalah Kontes U-Blogger yang bertujuan membuka ruang kepada rakan-rakan Blogger yang sudah mempunyai brand dan service mereka sendiri untuk sama-sama mempromosikan produk dan perkhidmatan mereka.

BANNER U-BLOGGER

Syarat-syarat Penyertaan

1. Mestilah Blogger yang berwarganegara Malaysia.
2. Follow blog www.mawardiyunus.com [klik]
3. Buat entri bertajuk KONTES U-BLOGGER
*sila copy coding berikut dan paste di ruangan HTML
4. Sila backlink banner U-blogger ke entri ini.
5. Jawab 1 soalan berkaitan dengan penaja Kontes U-Blogger dan Tinggalkan URL entry dan jawapan anda ke dalam ruangan komen entri ini. * awas jangan jawab dan letakkan jawapan soalan kontes di dalam entry anda untuk mengelakkan peserta lain "copy & paste".

SOALAN : SIAPAKAH PEMILIK MYWIFE CLOSET?


6. Follow blog, Like fanpage penaja dan Follow Google+ penaja.


Instagram

Senarai Blog U-Blogger

U-Blogger Mk Syahir ~ fuh.my [klik]
U-Blogger Dik Bee ~ www.dikbee.com [klik]
U-Blogger Hafizzy Aziz ~ www.fizgraphic.com [klik]
U-Blogger Sue Izza ~ myputeri21.blogspot.com [klik]
U-Blogger Qaseh Dalia ~ www.qasehdalia.com [klik]
U-Blogger Nurramizah Fadzil ~ supersihat.com [klik]
U-Blogger Pari Pari Putih ~ www.paripariputih.com [klik]
U-Blogger Marqis Careno ~ marqiscareno.blogspot.com [klik]
U-Blogger Korakora Art ~ korakoraartdesign.blogspot.com [klik]
U-Blogger Zulhilmi Tempoyak ~ www.zulhilmitempoyak.blogspot.com [klik]
dengan kerjasama Kelab Blogger Ben Ashaari [klik]



Senarai Fanpage U-Blogger
 




Mini GA RM600 Disember 2013 by Emas Putih

As-Salam


Top Referal 
Cash RM50 + Puzzle Bernilai RM50 3D

Random
Cash RM50 x 5
Perfume Gred AAA Bernilai RM50 x 6

Mini GA RM600 Disember 2013 by Emas Putih ini dianjurkan oleh Emas Putih dan disponser oleh Emas Putih , Brado Bapak , Brado Bapak II , Lylahana Shop , Maha Mahu, Wan ComelMarqis Careno dan Iluvtour

MINI GIVE AWAY BY T-SHIRT MUDAH TERENGGANU PART 5



KLIK BANNER




December Giveaway by Fatin Diana



Klik banner untuk join.

Senarai hadiah :
Cash RM50 x 1, AuraWhite 400,000mg x 1, Jersey x 7, Peplum blouse x 3, Tshirt I ❤ Medan x 1, 2 keping shiseido mask x 2, Tote Bag Authentic Mango worth RM80 x 1, Jumpsuit x 1, Cardigan x 1, Felt brooch x 3, Bawal glitter x 2 + bracelet x 1, Header + Doodle x 2, dan voucher discount 10% untuk semua peserta.

December Giveaway ditaja oleh Fatin Diana, Abang Ensem, Red Delima, House of WNS, Nadratul Syazwana, Mai's Beauty House, Nur Cimi, Fariqan Afina, Jasple Boutique dan Nur Shahira.


Tamat 27 Disember 2013, 10 Malam.

Wednesday, 27 November 2013

Emak.. best in the world!


Assalamualaikum

Wajah EMAK paling CANTIK,
Masakan EMAK SEDAP,
Kata-kata EMAK paling BERHARGA,
Doa EMAK  paling MAKBUL,
Restu EMAK paling DIBERKATI.

EMAK sangat sempurna dimata dan dihati saya, kami dan kita. SAYANG EMAK ! MUahhhh



Al Fatihah untuk emak dan ayah

Tuesday, 19 November 2013

Kenapa perlu duduk usai solat?

Assalamualaikum

Tertarik dengan petikan kata dari Habib Syech Zainal Abidin mengenai kenapa perlu duduk usai sahaja solat. Yang BK tahu, apa imam buat kita  buat je la. Kita zikir lepas solat sebabnya imam dok zikir kita pun follow tapi kita tak pernah mengabdikan sepenuh hati waktu tu.. Flash back balik apa kita rasa, solat kita ni diterima ke? apa pandangan allah pada setiap perbuatan kita? bacaan kita? Itulah perlunya duduk usai solat dan berdoa pada NYA.



Kredit : Sumber fb

Monday, 18 November 2013

Resepi : Puding Roti

Assalamualaikum

Jom BK share Puding roti yang BK buat sabtu baru-baru ni. Puding Roti simple, ringkas dan boleh la kecepatan untuk memasak nya.



Bahan-bahan

  • Roti gardenia ( tak kisah berapa keping ikut suka)
  • 1 tin susu cair
  • 2 sudu besar mentega / majerin
  • 1 biji telur (grade tak kisah)
  • 1 sudu scoop tepung jagung
  • Gula ( ikut kemanisan masing-masing)
  • 1 sudu teh esen vanilla (bagi bau hanyir telur hilang)
  • Kismis ( sebagai hiasan)

Cara-cara membuat


1) Potong atau carik-carik kepingan roti dan rendam dalam susu cair. Susu cair hendaklah tuang separuh      dulu dalam campuran roti dan loyang. BK pilih yang aluminium sebabnya senang waktu nak membakar.

2) Blender mentega, telur, tepung jagung, gula & esen vanilla. Ingat tak susu cair yang separuh tadi yang BK guna untuk rendam roti? Balancenya BK campur dalam bahan yang untuk dikisar ni. Jalan pintas BK tak nak memukul sakit tangan.

3) Gaul bahan yang dikisar tadi dan tuang ke dalam roti yang direndam susu cair tadi. 

4) Taburkan kismis diatas. Tapi bagi BK lebih baik gaul kismis sekali dengan roti tadi sebab bila kita bakar tak ada lah bau hangit macam BK buat ni.

5) Masukkan dalam oven pada suhu 180 darjah celcius, 30minit. Jangan lupa letak air dalam panas dalam dulang oven. Contoh BK akan lampirkan.


Dalam dulang tu BK letak air baru letak aluminium foil tu.

Sebenarnya ada setengah orang akan makan dengan kuah kastard tapi BK tak buat. Sedap kot BK buat sebab tak kering tak basah. Pendek kata sedap sampai berulang-ulang kali buka peti ais. Bau telur pun kurang sebab penangan esen vanilla dan mentega yang banyak guna.



Saturday, 16 November 2013

Isu restoran nasi kandar: Wanita mohon maaf

Assalamualaikum

Masih ingat lagi tak dekat dalam paper isu Restoran Nasi Vanggey yang terkenal dengan nasi kandar label sebagai restoran 'nasi ganja' di gantung lesen perniagaan nya atas sebab ketidakbersihan restoran tersebut. Hari ni BK terbaca dalam Sinar Harian berita mengenai isu restoran nasi kandar wanita mohon maaf secara terbuka tentang penyebaran nya dalam facebook miliknya. BK tak tahu mana satu betul dan salahnya. Cuma yang pasti restoran tersebut digantung lesen perniagaanya atas sebab kebersihan juga. Sedap kot Nasi Vanggey kat Greentown, Ipoh sebab BK penah makan kat sana zaman belajar dekat PUO, Ipoh dulu. Mantap dan mabeles! Kesahihan ? Wallahualam..


Nasi Kandar di Jalan Yang Kalsom




Giveaway Ole-Ole from Korea by Shad

Assalamualaikum

KLIK BANNER

TSHIRT PRINTING IH GIVEAWAY BY HAZWAN HAIRY


ASSALAMUALAIKUM

Dengan ini saya Hazwan hairy ingin melancarkan satu lagi contest di penghujung tahun 2013 ni kepada korang blogger dan followers blog hazwanhairy.com ni.. Untuk GA ni saya di wakilkan oleh pihak Tshirt Printing IH untuk menganjurkan Tshirt Printing Ih Giveaway by Hazwan Hairy yang akan bermula dari 13/11/2013 sehingga 30/11/2013


SYARAT-SYARAT
1. Anda mestilah FOLLOWERS blog ini
2. LIKE page penaja : 
3. Tajuk : TSHIRT PRINTING IH GIVEAWAY BY HAZWAN HAIRY
4. Copy Paste kod dalam entry korang
5. Link kan entry anda pada post entry ini..

Simple saja kan..

HADIAH :
1 helai baju I Love Blogging
2 helai baju Geek
2 Fridge Magnet Krabi
5 Keychain Krabi

Pemenang akan di pilih melalui Random.org
Senarai peserta akan di list untuk korang BLOGWALKING 

Dengan harapan korang semua dapat support GA simple dari Tshirt Printing IH dan juga saya blogger Hazwan Hairy..


Friday, 15 November 2013

Keputusan UPSR : Tak hadir penuh ke sekolah tapi dapat 5A

Assalamualaikum

Semalam adalah semalam, cewah ! Semalam result UPSR sudah pun keluar dan boleh cek melalui online atau SMS. Anak buah BK? Alhamdulillah walau tak dapat 5A masih lagi cemerlang. Bibik bangga sama kamu (hug). Entry kali ni bukan mengenai BK tapi, BK tertarik dengan cebisan akhbar hari ni mengenai seorang pelajar yang terpaksa 'ponteng' ke sekolah tapi dapat 5A. Memang terharu baca kisah adik Amir. 



Thursday, 14 November 2013

Keputusan UPSR | Melalui Online

Assalamualaikum

Hari ni tanggal 14 Nov 2013 bersamaan 10 Muharram, hari Assyura disamping itu result UPSR yang keluar hari ini. BK baru je hantar anak buah ke sekolah untuk ambil keputusan UPSR. Itupun rushing ambil anak buah dekat Klang. BK tak tahu pula yang UPSR boleh semak online. Itu pun terbaca dekat blog Mawardi Yunus, kalau tak baca berzaman BK nak tahu. Untunglah bebudak zaman loni, semua check online. Zaman BK dan kebawah masih lagi kena pergi sekolah ambil slip keputusan dengan berbaris panajngnya, naik pentas. Zaman sekarang sama juga, cuma up sikit guna online. Ini option untuk ibu bapa yang tak dapat hadir bersama ke sekolah untuk ambil keptusan UPSR. Jom check guna online.


Semakan online upsr 2013



Semakan melalui SMS

Goodluck akk ! Bbik tunggu dekat rumah je ni.


Pesanan BK untuk ibu bapa, apa pun keputusan anak kita terima sahaja dan paling penting beri kata-kata semangat. Anak kita dah buat yang terbaik ! 




Wednesday, 13 November 2013

Johor mingguan cuti jumaat sabtu

Assalamualaikum


Betul tak ni? Kalau betul alhamdulillah... Mana tahu lepas ni negeri lain terbuka hati nak buat macam ni pula. Terbayang-bayang kat negara Arab, bila masuk je waktu semua mall, kedai akan tutup dan solat berjemaah dekat mall gak. Tahniah Johor !

Tuesday, 12 November 2013

Ole-ole dari Jogya

Assalamualaikum

Ini je la ole-ole yang BK dapat dari bos BK yang berjimba-jimba ke Jogya. BK dapat beg silang dengan blaus batik, tapi sayang walau blaus tu muat-muat BK terpaksa merelakan dia terbang ke mak BK. Mak sesuai la dengan saiz baju tu. Ada siapa-siapa tak nak bagi ole-ole dekat BK?






Sunday, 10 November 2013

Rezeki Itu Bukan Milik Kami

Assalamualaikum



Sudah ditetapkan bahawa dia bukan milik kami dan bukan rezeki kami untuk memilikinya dalam masa terdekat. Jika sudah ditetapkan, bila-bila masa je DIA akan menarik kembali hakNYA. Walau hanya seketika, tapi masih buat BK tersenyum. Dia hanya meminjamkan sementara hanya untuk 9minggu. Excited bila mula-mula dapat berita sebab bakal jadi bibik yang ke9. Tapi perancangan dari NYA siapa tahu. Bibik sentiasa merindui mu sayang.

Friday, 8 November 2013

Salam Saiyidul Ayyam

Assalamualaikum



#Qoute islam

Itulah yang BK tengah merasa. Mungkin BK tak tahu bahawa orang lain pun fikir apa yang BK fikir. Jangan kita tengok dia macam orang senang lenang, freedom tapi sebenarnya dia sedang menyembunyikan sesuatu kesakitan dan keperitan yang kita tak nampak dan rasa.

Tuesday, 5 November 2013

Salam Maal Hijrah 1435

Assalamualaikum

Mesti ramai yang terkejar-kejar menghupdate untuk Salam Maal Hijrah kan? So BK tak terlepas untuk mengucapkan Salam Maal Hijrah 1435 dengan tema tahun ni " Wasatiyyah Tonggak Kesatuan Ummah ". Apa maksud wasatiyyah? Apa maksuh tonggak? Apa maksud kesatuan ummah itu? Guna SEO untuk cari. Mesti ramai cuti kan waktu ni? BK macam biasa lah tak cuti pun. Private la katakan, lagi satu BK sekarang tengah berusaha untuk masa depan. Doakan dipermudahkan lah.


Friday, 1 November 2013

Berbudi maka diberi ganjaran

Assalamualaikum

Ini sepatutnya cerita minggu lepas, tapi biasalah bila kita ada komitmen lain susah nak beri komitmen yang lain. Tunggu free je la nak beri komitmen. Minggu lepas mak ayah n adik datang sini tapi transit rumah SIL kat Klang. Mak ayah datang sebab ahadnya kena menghadiri kenduri kawin dekat Keramat AU3. Menyelam minum air sekali, mak ayah dari kampung bawak 'bekalan' untuk kami adik beradik yang berada di perantauan ni. Alhamdulillah rezeki kami sekeluarga. Bila kita berbudi dengan tanah, hasilnya subahanallah tak terkata. Tiga besen juga la mak ayah bawa dari kampung dengan hasil cucuk tanam dyorang. Meh BK nak kenalkan dengan siapa yang tak kenal. Mari dekat, yang dekat mari rapat. BK nak terangkan apa yang dibawa dari kampung ni. Dekat-dekat, rapat-rapat, jangan malu, jangan segan.



Kalau dah nama duduk kampung, tak sah kalau tak bercucuk tanam kan? Seronok je bila kiri kana rumah tanam sayur-sayuran. EMbah( nenek) BK rajin sangat bercucuk tanam, nak pula orang berumur ni bukan nak duduk diam. Ada je benda nak buat. Yang emak ayah bawak dari kampung daun kunyit, serai, daun turi, sayur kacang panjang. Ada lagi tapi BK macam biasa lah tak amik port.


Ini kebiasaan la, kalau balik umah pun buah ni tetap berbuah. Sampai berebut dengan musang la. Ada pelam epal, mangga dengan pelam kecil yang selalu orang buat dalam sambal belacan tu. Pelam tu masam sangat-sangat, tapi SIL BK buat kerabu mangga. Best kot sambil hujan menikmati kerabu mangga.


Ha.. mesti ramai yang tahu dan tak tahu tentang jambu merah ni kan? BK panggil masa zaman sekolah dulu, jambu dragon ball sebabnya bulat macam dragon ball. Lagi satu sebab zaman BK tengah gila Dragon Ball kot. Jambu susu penah dengar tak? Jambu sus yang warna putih tu, Kenapa dinamakan jambu susu, BK pon tak tahu. Lahir-lahir mak dah kenalkan jambu susu & dragon ball ni. Tapi sedap kot. Siapa nak rasa jambu dragon ball ni mai datang umah BK tapi kalau musimnya je. Kalau bukan musim, tunggu kucing keluar tanduk la.

Betul la orang tua-tua kata, orang memberi kita merasa eceh3 walau tak ada kena mengena kan? BK dah bayangkan kalau BK duduk kampung kan nak tanam macam-macam. Jimat sikit tak ada la sangat nak berbelanja lebih. Duit suami kena simpan dalam peti besi hahaha.... Jom try jambu dragon ball !



Thursday, 31 October 2013

Gambar serta video kebakaran di Flat Kerinchi


Assalamualaikum

Takziah kepada keluarga mangsa yang terlibat dalam kebakaran di Flat Kerinchi petang dalam pukul 4.50 petang. KawaN BK pun duduk dekat area sini, harap dia bukan diantara mangsa yang terlibat la. Punca kebakaran masih belum dikenal pasti, tapi BK agak-agak jela kemungkinan litar pintas kot sebabnya itu kawasan flat lama kot. Dari segi penyelenggaraan, kemungkinan kurang. Pendapat BK la, andai tersasar dari pendapat harap maaf.






Sumber : BK ambil dari FB dan Youtube






Saturday, 26 October 2013

Kenapa Dengan Tangan Tu?

Assalamualaikum

" Kenapa dengan tangan tu? " Kita pun check tangan la pasal apa akak ni duk tegur. La rupa-rupanya pasal BK pakai handsock ni.Mungkin akak tu ingat BK pakai bandage kot. Tapi disebabkan BK pun tak nak malukan akak tu, BK pon cakap la tangan tak ada apa-apa demi menjaga air muka akak tu.



p/s: Ada nampak macam pakai bandage ke?

Wednesday, 23 October 2013

YummY.. Make Me Hungry ^______ ^

Assalamualaikum




 Desktop BK menggunakan Theme Goggle Chrome. Kenapa BK pilih tema ni? Sebabnya BK suka makanan, bila tengok makanan hari-hari buat BK lapar. Lagi satu impian nak beli cadar 3D ni pulak.





Yummy..yummy..yummy.. u make me hungry every day ^__________ ^

Friday, 18 October 2013

Oder Handsock Colouring! Unik !

Assalamulaikum

Ingat lagi tak entry pasal dituduh mencuri handsock berapa hari lepas? BK ada terbaca komen dari Si Cuty ni tentang handsock ni. Cikgu Norazimah ada tanya gak beli dekat mana. Meh BK nak promote hehe..




BK beli dekat Eyefar Muslimah Online. Murah kot. Only RM25 + free postage ! Siapa tak gila bila tengok harga yang berpatutan ni sekali dapat 1set (6 pasang). Kita boleh pilih samada warna-warni atau satu colour( kalau ada stok). Menggila bila BK dapat tahu ni. Jom beli. Tak rugi pon dermakan RM25 untuk akhirat juga kan. Jom sementara promosi masih ada ni.



Sesiapa yang berminat sila pm SINI !
Jom rebut peluang sambil tu boleh baiki diri ^_^








Alhamdulillah.. i will be a bibik again!

Assalamualaikum

Alhamdulillah.. My Lovely SIL will be a mama untuk anak yang ke-3 Insha allah. BK pon nak kongsi kegembiraan ni dengan kawan-kawan lain jugak. BK ni ada 8 orang anak saudara untuk yang sedia ada, yang 'aman disana' ada 5 orang. Tapi ALLAH gantikkannya dengan lebih dari itu. Yeay.. BK akan jadi ' Bibik' untuk yang ke-9. Abg BK kata, sekarang anak yang no 2 tu asyik meragam je. Semua tak kena, kesian pulak SIL BK. Mungkin Baby Nayli faham kot yang dia bakal dapat adik lagi. Tak pe Baby Nayli, walau awk ada adik baru lepas ni kami semua akan bahagiakan sama rata kasih sayang ni. Abg Z lepas ni kena banyak bertolak ansur la pulak kan. Tanggungjawab sebagai anak sulung lagi bertambah la. Abg Z boleh!. BK pula yang excited sebab dah lama BK tak dapat Baby kecik lagi dalam family. Doakan semoga semua nya dilindungi. Jumaah Barakah !

Kak Nad pinjam gambar

Thursday, 17 October 2013

Resepi Cheesecut

Assalamualaikum

Ingat tak entry pasal resepi dari blogger terkenal tu. Dah berhabuk punya entry, gara-gara disebabkan 'kerajinan' M la. Hari ni BK nak 'bayar hutang' plak. Ada la dua orang si chantek yang dapat teka dari blogger mana kan BK bersifu dengan beliau. Jawapan nya... Cik Epal !. Jom BK share resepi dari beliau, tapi versi BK la iaitu belasah je janji rupa sama, rasa lain. BK tau gak ramai dah tahu pasal resepi ni tapi BK nak share untuk siapa yang tak tahu macam BK ni.

RESEPI CHEESECUT

Bahan-bahan :

Nestum (tak kisah nak yang ori atau ada perisa)
Susu pekat ( ikut tekak masing-masing)
Air susu minuman ( jenama masing-masing)
Biskut ( tak kisah biskut marie ke, dulexe ke, tapi kalau boleh yang sedap dan manis)
Cheese ( cari yang khas untuk kek, jangan yang untuk dalam salad)

Kos semua ni tak sampai RM30!

Cara-cara membuatnya :


  • Masukkan satu blok cheese tadi dan pukul sampai jadi standrd mixer la. Agak-agak dah cantik, tuang susu pekat tadi. Kalau ada yang nak manis lagi, nak bagi kombinasi cheese sodap tambah la susu banyak sikit. Tapi BK sarankan banyak susu pun ok. Serius!


  • Next step, sediakan loyang. Comel lagi kalau guna loyang yang ngam-ngam susunan biskut tu. Sebelum tu, rendam biskut ala-ala gitu dalam air susu minuman tadi. Jangan terlalu lama sebab takut lembik lepas tu susun atas loyang. BK guna bekas je sebab tak ada loyang.



  • Next, susun punya cantik, calitkan cheese yang kita dah pukul comel tadi diatas biskut cute. Kalau boleh nipis sikit pun ok sebab lapisan atas sekali boleh tarok banyak-banyak.




Last but no least, taburkan nestum tadi atas cheese. Kalau nak letak banyak pun ok gak. Ikut kesukaan masing-masing. Ini tekak BK punya je. Ulang semula langkah-langkah diatas sampai biskut habis pon ok atau sampai cheese tu dah nak habis.  Nak nampak kawaii lagi, boleh buat hiasan dengan starwberi atau coklat cair. Masukkan dalam peti ais sehari suntuk, tapi BK masukkan pagi malam siap potong dah. Siap! Abg Ipar BK suke beno Cheesecut ni tapi BK macam biasa la masuk tekak tak lalu. Jom selamat mencuba.

Tips

  1. Pemilihan biskut mempengaruhi rasa tau. Kalau boleh biskut yang sedap rasanya sebabnya BK dah try guna biskut cap tesco. Amatlah kurang rasanya huhu..
  2. Bagi cheese pula, disarankan menggunakan cheese yang khas untuk buat kek. BK dah survey cheese dan kebanyakkannya digunakan dalam salad. So, guna pilihan yang tepat.
  3. Nak manis dan kiut, nestum boleh pilih yang ada perisa madu. Siapa yang penggemar manis je la. BK try yang ori dulu.
  4. Air susu minuman tu boleh guna macam-macam perisa. Ikut rasa masing-masing.


Ok ni je yang BK nak share. Siapa nak try silakan. Selamat mencuba !






Friday, 11 October 2013

Kecil-kecil dah pandai menuduh mencuri.

Assalamualaikum

Macam biasa rutin harian pepagi mesti siap-siap nak pergi kerja (shift pagi). Sambil-sambil tu, BK pakai la handsock yang baru dapat tu.Almaklum la sebelum ni jahil sikit, tak berapa nak jaga batas-batas tapi sekarang merangkak belajar. Nak dijadikan cerita dipagi hari, kakak BK bagitau kejadian petang semalamnya waktu dia lipat baju BK. Ini dialog dari budak temok tu. 



Dia tuduh BK mencuri ! Wow.. hebatnya. Kecil-kecil lagi dah belajar menuduh yer kau budak temok. Berani betul sampai terlintas dia nak cakap macam tu. Apa lagi, BK kacau dia tido la. Tangan tu sambail gatal cubit-cubit manja pipi dia. Nak tahu dia tuduh BK pasal apa.

KLIK GAMBAR UNTUK LIHAT YANG LAIN

Pasal handsock yang BK dapat colouring. Dia tak pernah tengok BK pakai colouring macam tu. Sabar je la budak-budak zaman sekarang. Tak pasal-pasal, pepagi dah buat BK ceria ^_^.


P/s: seronok jugak yer bila layan telatah bebudak kecik ni. Tetibe teringin ada anak sendiri


Thursday, 10 October 2013

Alhamdulillah... minggu penuh senyuman =)

Assalamualaikum

Alhamdulillah.. hari isnin hari tu hati berdebar-debar macam ada barang akan sampai tempat kerja. Sekali buka pintu, ada dua bungkusan untuk BK. Waduh.. secret admire mana la bagi ni. Cewah.. ada ke orang nak bagi BK ni? Hari ini pulak, BK dapat dua barang lagi. Terkejut gak la sebab first time ada barang dari pos ' Kangaroo' kan. BK tak pernah layan dari perkhidmatan 'Kangaroo' ni. Jom tengok!


Bungkusan sebelum dibuka

Bungkusan selepas di buka

Beg dari Blog Mama

Minggu ni baru dapat handsock 6pasang, 2 helai baju (penaja dari GA), pemanggang ajaib ( MyDeal), beg Blog Mommy As Blog ( Blog Mama ). Ada kisah pulak dari pemanggang ajaib tu. Almaklum la first time melabur di MyDeal. Kalau kawan-kawan seminggu tu, abg pos laju datang sokmo kat tempat kerja mesti best kan? Hari-hari ada suprise kan? Ini lah minggu yang membuatkan BK tersenyum lebar sampai naik pipi gebu ni. Kawan-kawan pun jelez je hehehe..

p/s: banyak 'berhutang' dengan blogger tentang entry. BERUSAHA malam ni siapkan entry dan esok, lusa , tulat ke boleh publish





Wednesday, 9 October 2013

Cara-Cara Menggunakan Roundabouts Yang Betul

Assalamualaikum



Ha study betul-betul tentang cara-cara menggunakan roundabouts yang betul. Ini main belasah je kan nak masuk susur tak kira la kanan ke, kiri ke. Geram bila si kacak/si chantek main pancung. Kalau duit den bertingkek-tingkek tak apa boleh lagi, tapi kalau nyawa den yang DIA pinjamkan ni diragut macam mana? Boleh dibayar dengan duit ekau bertengkek-tengkek ke? Nanti BK buat entry pasal roundabout ni. Study dulu yer. 

Monday, 7 October 2013

Makanan Yang Dapat Mengurangkan Stress

Assalamualaikum

Oren

- Vitamin C membantu untuk mengurangkan tekanan dan membuatkan tekanan darah menjadi normal
- Selain itu dapat meningkatkan sistem imunisasi.

Ikan Salmon

- Mempunyai asid lemak Omega 3 yang tinggi dimana ia dapat membantu menangani penyakit jantung.
- Omega 3 juga menyimpan hormon tekanan daripada memuncak. (Bila nak marah sebab strees, makan salmon terus turun).

Avokado

- Mengurangkan tekanan dara dalam badan.
- Potassium avokado lebih banyak berbanding pisang. Maknanya, avokado boleh merawat sistem saluran kencing.( Belajar medik sekejap).

Sayur-Sayuran Hijau

- Sihat untuk kulit dan sebagai fiber untk badan kita.
- Brokoli, sawi dan sayur-sayuran hijau lain adalah sumber utama vitamin yang membantu menyegarkan badan dikala stress.


Gaya BK pula kalau stress, tidur, lepak masjid tak pun makan apa yang rasa nak makan. Tapi tak tahu la pulak gaya kawan-kawan yang lain macam mana. Satu je BK tak suka bila kawan-kawan stress, mesti dan wajib marah orang lain. Kesian kot dekat orang yang tak bersalah, time tu rasa nak hempok dengan kerusi je orang yang buat perangai macam tu.


Selamat Pengantin Baru Twin!

Assalamualaikum

Seminggu tak berhupdate sebabnya keje shift malam, balik pun dah penat. Bangun siang pulak macam badan letih-letih tak cukup tido. Semalam berita gembira sebab 'Twin' BK yang selalu dyorang sakat-sakat BK waktu sekolah, yang selalu kitaorang buli, pulaukan, mempergunakan dan yang buruk-buruk ktorang suruh waktu sekolah akhirnya mendahului ktorang semua dalam mendirikan rumah tangga. Bila flash balik zaman sekolah dulu, sangat-sangat la BK tak suka sebabnya biasalah dulu nakal kot. Ada sebab kenapa dyorang panggil Wani ni twin BK. Sebabnya nama ayah kami berdua sama iaitu SALLEH. Dulu tak boleh terima gak, tapi makin matured baru boleh terima.  Ktorang lain mak lain ayah tau. Banyak la kisah kami semua ni. By the way BK mendoakan sahabat a.k.a twin BK :

  • Semoga berbahagia hingga anak cucu dan jannah
  • Rebutlah menjadi sebah keluarga Sakinah Mawaddah
  • Be a osem muslimah, wife, daughter from ur father, umi and khalifah ALLAH
  • Belajar mencintai NYA dan imam mu
  • Please care about ur aurah and an honour for ur imam







Mesti tercari-cari mana satu BK dalam gambar semua ni kan? Jangan risau sebab BK memang tak ada dalam gambar ini pun. BK tak balik kampung sebab cuti tak dapat, so tadi BK mintak izin dekat sahabat BK pinjam gambar ni. 

Bila ALLAH menetapkan dan waktu yang sesuai, maka DIA kan menemukan kamu dengan insan yang sudah tercatit di Luh Mahfuz. Pimpinlah tangan si isteri dengan membawa dia menjalani kehidupan yang disyariatkan oleh islam dan bersamalah kalian disaat susah dan senang. Dunia hanyalah pentas, dan kita adalah boneka yang diatas. Jangan jadi penonton yang kosong dengan ketawa dan hasutan.


p/s: nanti time BK kawin ada tak siapa-siapa nak datang? hehehe...




Saturday, 28 September 2013

Giveaway Saya Sayang Malaysia – JiwarOsak




Giveaway Saya Sayang Malaysia





Jom Sertai Saya Memeriahkan Lagi Giveaway ini..

Hanya 4 Step untuk Sertai Giveaway Saya Sayang Malaysia




1. Tajuk "Giveaway Saya Sayang Malaysia – JiwarOsak"

2. Copy and Paste Code entry giveaway

3. Follow dan Like fanpage Sponser

AbgferOz | Izzat Nazmi | Ieta Mat Sa’ad | Dunia Niaga Ieta | Delima Zamrud | Mohd Ridzwan | Sheila Salim | Nizam Ijam | Amirul Syahnaz | Rosila Wati | Nrl Ndh | Cik Gksb | Miszz Nadea | Aqilah Azmy | Syiera Shiera | Lienda Ramly | Diera Tekikushika | Nurmujahidah Ismail | Edizz PreTouch | Dayang Deno | Hadi Ismail | Tengkubutang Miaw | KyLe Kesha


4.Lengkapkan Ayat – Saya Sayang Malaysia kerana….

Sila Layari Website Penganjur untuk menyertai giveaway ini..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design by !Aini Zakaria |All right reserved for Village Gurl ©