Tuesday, 17 December 2013

Bagaimanakah mencukupkan gaji?

Assalamualaikum

Hal ini juga merupakan satu masalah juga pada kita tak kira bujang @ sudah berkahwin. Dapat gaji je, hujung bulan dah tak cukup nak guna. Mula la catu makan minum. Sedar tak kita, pernah tak kita tanya pada diri sendir " kenapa ek asyik tak cukup je duit ni? Gaji dah beso gedabak tak asyik tak cukup je". Penah tak terpancul dari mulut keluar perkataan macam ni? Jom BK share kan cara nak cukupkan duit gaji tu, pendek kata cara nak menguruskan duit gaji yang kita dapat selepas berhempas pulas.


  1. Bila hari terima gaji, jangan lupa emak ayah. Perkara pertama perlu transfer untuk mereka dulu. Tak kisah lah banyak ke sikit ke, walau kita tahu kadang-kadang pendapatan mereka telah mencukupi untuk keperluan mereka sendiri. Anggap je ini hadiah untuk mereka. Percayalah, duit gaji kita mesti cukup.
  2. Jangan dilupa " Tabung Haji ", memotong melalui potongan gaji adalah lebih baik. Nak tahu tak, bila kita sudah berdaftar haji, maknanya kita sudah mempunyai Nawaitu!.
  3. Sebagai seorang ayah, kita perlukan aqiqah anak dulu sebelum membeli kemahuan yang lain. Belum aqiqah anak tapi sudah berangan-angan nak beli Tv LED baru, sport rim baru, bini baru..eh? silap plak ^_^.
  4. Sebagai seorang isteri yang bekerja, bantulah suami !. Tidak salah jika isteri berkata, " duit i, duit i, duit u, duit i ! ". Tapi redha itu lebih penting. Suami pula jangalah ambil kesempatan atas isteri.
  5. Sebagai seorang isteri yang tidak bekerja, redha apa yang ada. Jangan merungut!. Tiada suami yang mahukan kekurangan dalam keluarga.
  6. Lihat ahli keluarga yang terdekat, siapa yang perlu dibantu?. Orang susah, anak yatim?.Rezeki kita pasti cukup jika mendahulukan orang yang dekat!.
  7. Jangan kedekut, tapi jangan terlalu boros!. Memberi makan merupakan sedekah yang sangat mudah. Sekali sekala, apa salahnya belanja kawan-kawan.



21 comments

17 December 2013 at 09:33

insyallah..mudah mudahan berkat dengan gaji kita tu..

17 December 2013 at 09:45

Insyallah.. ikhlas Allah balas dgn kecukupan =)

17 December 2013 at 11:45

nice sharing... :)

17 December 2013 at 12:18

tips berguna ni. kena selalu beringat bila dah bergaji. hehe

17 December 2013 at 16:08

tq share btp indahnya bila rezeki di kongsi bersama kan !

17 December 2013 at 18:36

Allhmdllh... Share yg trbaik...

17 December 2013 at 18:36

Allhmdllh... Share yg trbaik...

17 December 2013 at 19:31

sedihnya Iman , masih ada yg tak tau bhw dlm gaji kita tu ada hak org lain mlh lbh ptgkan keperluan sendiri ...

18 December 2013 at 13:17

Suka yg no 7 tu..hahaha

18 December 2013 at 15:32

betul iman..dalam rezeki kita ada rezeki orang lain juga..nice sharing :)

18 December 2013 at 15:53

setuju!

26 December 2013 at 14:58

betul tu. Setuju sgt. Utamakan yang penting dulu. Ada baki baru layan kehendak sendiri.

28 December 2013 at 13:19

Jom join Segmen Bloglist 2014 NasuhaNass ini. Syarat amat mudah.
Segmen Bloglist 2014 NasuhaNass

2 January 2014 at 11:58

mantap gan :D Keep Posting :)
Blogwalking Andrekocak Blog - Blog Cerita

3 January 2014 at 10:27

setuju sgt2..:) thanks sharing

4 January 2014 at 22:01

biar sikit asal berkat.
tak guna kalau banyak tapi kedekut

4 January 2014 at 22:12

salam..da follow :)
jemput singgah blog syira ^_^
Jom join 3 Giveaway dan 1 Pencarian Bloglist ! ^_^
http://syiralokman.blogspot.com/2014/01/jom-join-3-giveaway-dan-1-pencarian.html

4 January 2014 at 23:06

Bersyukur akan memberkatkan lagi rezeki yang kita ada. Salam perkenalan!

15 January 2014 at 13:05

salam..dear mcm mne nk buat template blog cmni? btw done follow u, follow me back :-) http://aliyahsyofia.blogspot.com/

16 January 2014 at 11:32

assalamualaikum BK...alhamdullilah mudah2an keberkatan itu ada...:)

13 February 2014 at 11:04

Assalamualaikum BK, tips yang berguna. in shaa Allah kalau diamalkan selalu, murah rezeki kita kannn

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design by !Aini Zakaria |All right reserved for Village Gurl ©