Monday, 7 October 2013

Makanan Yang Dapat Mengurangkan Stress

Assalamualaikum

Oren

- Vitamin C membantu untuk mengurangkan tekanan dan membuatkan tekanan darah menjadi normal
- Selain itu dapat meningkatkan sistem imunisasi.

Ikan Salmon

- Mempunyai asid lemak Omega 3 yang tinggi dimana ia dapat membantu menangani penyakit jantung.
- Omega 3 juga menyimpan hormon tekanan daripada memuncak. (Bila nak marah sebab strees, makan salmon terus turun).

Avokado

- Mengurangkan tekanan dara dalam badan.
- Potassium avokado lebih banyak berbanding pisang. Maknanya, avokado boleh merawat sistem saluran kencing.( Belajar medik sekejap).

Sayur-Sayuran Hijau

- Sihat untuk kulit dan sebagai fiber untk badan kita.
- Brokoli, sawi dan sayur-sayuran hijau lain adalah sumber utama vitamin yang membantu menyegarkan badan dikala stress.


Gaya BK pula kalau stress, tidur, lepak masjid tak pun makan apa yang rasa nak makan. Tapi tak tahu la pulak gaya kawan-kawan yang lain macam mana. Satu je BK tak suka bila kawan-kawan stress, mesti dan wajib marah orang lain. Kesian kot dekat orang yang tak bersalah, time tu rasa nak hempok dengan kerusi je orang yang buat perangai macam tu.


12 comments

8 October 2013 at 15:28

coklat tak termasuk ea...hihi...klu time marah orang bagi coklat sure tak jadi marah..tp yang diatas nie memang bagus..

8 October 2013 at 15:30

nice sharing :) huhu lepas ni boleh la nak amalkan semua ni kalau stress :D

8 October 2013 at 15:52

akak kalau stress suka makan coklat...pas tu tidur...muahahaha... memang best...tapi bila bangun stress balik..boleh?

8 October 2013 at 16:06

nice sharing.. tapi mkn jajan atau asam pling buatkn sy hilang stress.. hehe

8 October 2013 at 16:23

tak sangka ikan salmon kegemaranku tergolong dlm makanan yg baik. hehehe :3

8 October 2013 at 16:27

layan kucing ilang stress =)

8 October 2013 at 17:46

Subhanallah..bagos ni..
jaga kesihatan, jaga ibadah.^_^

8 October 2013 at 18:27

saya kalau stress suka makan..
dah makan pastu tdur.. kalau masih stress jgk, ulang blik benda yang sama.. haha.. :P

8 October 2013 at 20:27

selain buah oren..bila hilangkan stress akak suka tengok pokok-pokok..ntah kenapa.. :)

9 October 2013 at 00:03

saya kalau stress saya g tgk drama..kurang sikit tekanan :D

10 October 2013 at 23:42

akak kalo stress..mula nak nanges & pike bukan2..huhu

11 October 2013 at 18:13

thanks for sharing tp kn TB xske sume tuhh..hehe cane tuh

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design by !Aini Zakaria |All right reserved for Village Gurl ©