Thursday, 6 November 2014

Fakta Sains & Psikologi Mengenai Menangis

Assalamualaikum

Lama tak hupdate. Mood ke laut ni ha..insya allah blog ini bakal alami berubahan. Kepada apa? Kepada yang lebih baik dan doakan lah iman ni rajin sokmo yer. Wanita sinonim dengan air mata. Bak kata pujangga sehingga kini, air mata itu ibarat sahabat kepada wanita. Wanita je ke?? Tak sebenarnya.. ia lebih bersahabt dengan "manusia". Lelaki pon keluarkan airmata lah. Tak caya? Suh depa kupas bawang merah, keluaq ayaq mata tak? Tapi fakta sains mengatakan menangis itu adalah lebih baik kerana ia untuk menghilangkan stress, melegakan perasaan dan menghilangkan marah. Sebab apa? Sebab nya... (baca dibawah)



Sebab hat tu la menangis tu elok. Jadi lepas ni nangis la banyak-banyak. Tapi jangan menangis sampai memudaratkan diri pulak. Boleh menangis sampai menitis air mata se kolah pun tak pa, tapi ingat air mata yang hebat dan tiada tandingan nya ialah air mata taubat. Kerana setiap titisan airmata itu akan menjadi saksi ke neraca Allah Azzawajala.



9 comments

6 November 2014 at 23:17

wah ada bagusnya rupanya menangis ni eyk. baru tau. nice info!

sincerely,
Najlaa 'Aqilah

7 November 2014 at 00:00

sis klu sedih , mmg lepaskan jer tangisan tu . tapi jgn sampai org dgr ... segan ! bila dah all out tu mmg rasa legalah . mcm semua rasa geram , marah , stress semua tu keluar bersama air mata ...

7 November 2014 at 06:36

Menangis adalah fitrah manusia sejak pertama dial dilahirkan. sungguh entry yang mencerahkan, terima kasih di atas perkongsian ini...

9 November 2014 at 11:50

Betul.. Dr mara, baik lpaskn dgn cara tangisan. Pasti lega..

9 November 2014 at 12:42

owh, baru shad tahu air mata ada hormon prolaktin.. hurm..
and agree with, air mata yang paling hebat ialah air mata taubat.. allahuakbar.. nice sharing sis iman..

9 November 2014 at 22:33

yup betul tu..nangis puas2...baru lega..hahaa

18 November 2014 at 03:08

Yup, air mata yang mengalir kerana ingatkan Allah itu jauh lebih afdhal dari menangis kerana manusia.

14 December 2014 at 10:43

Allah ciptakan air mata bukan saja2x apa2 pun nice entry. ^^)(Y

14 December 2014 at 10:46

Allah ciptakan air mata bukan saja2x apa2 pun nice entry. ^^)(Y

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design by !Aini Zakaria |All right reserved for Village Gurl ©