Wednesday, 16 July 2014

Tips PenjagaanTilam

Assalamualaikum

Tilam? Tilam ialah item atau aset yang paling indah dan bahagia bagi iman lah. Macam balik dari kerja, mesti cari tilam dengan bantal busuk dulu. Of cz lah cari benda tu dulu sebabnya, itu lah konon-konon nya tempat paling 'bahagia' (syurga tetap bahagia). Kita ni orang dewasa mesti tidur 8jam sehari betul tak? Tapi kekangan masa dengan timbunan kerja, had waktu tidur tu singkat sangat-sangat. Bila doing a lot`s work, balik dapat pula tilam empuk... syiookkk tak hengat dunia. 

Tilam adalah tempat untuk kita landing dengan lena, disamping ia berguna menyokong & menampung tulang belakang & kesihatan otot. Tapi ada juga yang tak ssyiookkk nya bila tilam kita dah tak empuk. Macam mana kita nak kembalikan tenaga andai tilam kita tak empuk? Iman ada tips penjagaan tilam yang insya allah dapat membantu kita yang kuat kerja ni.

sumber google


TIPS PENJAGAAN TILAM

Alih Posisi Tilam

Pastikan posisi tilam diubah 6 bulan sekali. Apa yang dikatakan posisi tilam? Bermaksud kita terbalikkan side tilam supaya bebanan berat badan tidak tertumpu pada satu tempat je.

Pelapik Tilam

Gunakan pelapik tilam yang menutupi atas tilam (matters cover). Ia melindungi tilam dari berdebu & kekotoran daripada terus menghingap ke permukaan tilam. Selain itu, ia dapat menghalang tilam dari koyak.

Kotoran

Jangan biarkan cecair atau kotoran tumpah diatas tilam. Jika berlaku, segeralah dicuci dan dibersihkan dengan syampu khas & span. Option untuk mengeringkan nya adalah dengan menjemur di panas atau menggunakan hair dryer.

Lipat Tilam

Elakkan melipat tilam. Ini menyebabkan spring tilam cepat rosak. Tapi kalau tilam bujang macam iman yang tak pakai katil tu, iman lipat je.

Sumber : SINI

7 comments

16 July 2014 at 13:10

Harga tilam sekarang pun bukan murah, great piece of sharing iman...

16 July 2014 at 13:18

dh ada anak kecik ni jenuh gakla nak menjaga kecantikan tilam..huhu

16 July 2014 at 14:54

thanks for sharing...memang perlu sangat menjaga tilam ni kan...

16 July 2014 at 15:02

Nice sharing ^^

16 July 2014 at 18:12

alamak, tilam pun kena ada penjagaan. hehe

24 July 2014 at 17:33

skarang ni tgh usaha nak sekatakan tekanan yg diberi pada tilam..
kat bahagian tgh tu dah tenggelam wuuu..:(

25 July 2014 at 01:20

kalauy sembur dengan febbreeeeessssss...ok tak..?

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design by !Aini Zakaria |All right reserved for Village Gurl ©