Tuesday, 2 July 2013

Pernah dengar tak?

Assalamualaikum

Hamboi2 sekarang ni BK nak selongkar apa orang-orang veteran dulu penah pesan. Tengah2 menyapu tadi tetibe BK teringat tentang kisah sebatang penyapu. BK ni dulu waktu zaman-zaman 90an nakal sangat sampai adik kesayangan jadik mangsa BK untuk melepaskan geram. Bila kenang balik rasa serba salah sangat-sangat, that why sekarang ni BK akan hargai setiap saat dengan adik. BK sayang adik sangat-sangat. Al kisahnya BK 'rajin' pukul adik guna penyapu suatu ketika dulu. Biasalah dulu kecik-kecik tak dapat nak main golf so penyapu la BK guna untuk mempractice tangan menghayun 'kayu golf' tu. Adik waktu itu umpama pacak lubang golf hehehe.. 


Pernah dengar tak orang-orang veteran kata " Jangan pukul dengan penyapu, sial kang ".

Kalau kita paham apa maksud tersirat perkataan disitu?


11 comments

2 July 2013 at 22:32

yup!!penah dgr..tapi sebnrnya setiap larangan orang2 tua tu ada manisnya.

itulah menggambarkan bhw org dulu amat beradab dan bersopan santun.sebalik larangan ada kesan..:)

2 July 2013 at 22:37

Selalu dengar masa ibu budak2 lagi. Memang tak elok andai benda-benda kotor macam penyapu tu naik ke badan.

2 July 2013 at 22:54

x tahu la pula..

2 July 2013 at 23:13

budak dulu-dulu tak banyak permainan . mungkin diorang suka men macam-macam termasuk penyapu kotor . setiap larangan orang tua ada kebaikannya.cuma kadang terlebih dah jadi cam tak masuk akal .

3 July 2013 at 09:35

xpernah dgr..huhu

3 July 2013 at 11:08

belum pernah lagi dengar pepatah tu. hee

3 July 2013 at 11:57

jgn pukul nanti sial.
byk lg pantang larang kalau org dedulu ni.
kadg2 xmunasabah tp effect dia sadis gle ..mcm ni nanti jdi sial. haha

ok la tu. semua org dgr akan takut.
lagipun penyapu guna kat lantai bukan kt badan :)

3 July 2013 at 12:12

yup.. memang itu la perkataan yang akan keluar dari mulut my mom bila nak main main ngan penyapu.

even kalau tersapu kena kaki sikit pun mak akan marah.

tapi ada jugak cakap yang kalau pukul dengan penyapu sampai ke tua tak kawin kawin.

3 July 2013 at 12:51

Kesian adik iman..nway kita pun selalu dengar orang cakap macam tukan..sebenarnya penyapu ni memang sensitifkan..Alhamdulillah sekarang dajh tak buat lagikan..

3 July 2013 at 14:38

orng2 tua kata mcm tu lah pntang guna penyapu tau pukul2 ni !

5 July 2013 at 20:38

Yup... Sial tu mksdnya bawa malang atau jadi bodoh... Tapi betul atau kebetulan sbb sy pnh tgk bdk yg pnh kna pukul dgn pnyapu mmg ssh nk diajar...

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design by !Aini Zakaria |All right reserved for Village Gurl ©