Wednesday, 1 May 2013

SELAMAT HARI PEKERJA 3 in 1

Assalamualaikum


happy labour day

Labour Day

Tanggal 1 Mei hari suka suki untuk mereka yang bekerja tak kira la kerja buruh ke, kerja kutip sampah ke, kerja sekolah ke kalau dah nama pon kerja mestilah kena cuti hari ni. Tapi ada gak kerja yang tak cuti lagi-lagi untuk kaum hawa macam BK ( eceh pasan tak kawin ag la). Kenapa 1 Mei je diistyhiarkan hari pekerja? Kenapa tak 2 Mei ke, 1 Jun ke? Ada siapa-siapa boleh bagi tau? 


Cuti Vs Tak Cuti 

Bagi yang kerajaan serta link-link yang berkaitan confirm cuti tapi ada gak link-link yang tak cuti. Contoh supermarket, hypermarket serta kiosk-kiosk kecik. Kalau diorang cuti, kita yang bercuti ni nak shopping cmne? Lagi-lagi gaji baru masuk confirm ada yang laju-laju dah plan nak pergi mana hari ni. Untuk mak, ibu, mama, umi, ma, emak confirm mereka insan paling sibuk hari ini. Ada yang nak masak makanan yang diluar jangkaan beselah tengok buku resepi macam BK (xsemua org buat mcm BK tau). BK dok cakap orang lain yang kena keje hari ni, sedangkan BK pon kena kerja hari ni. Cuti??? Potong kuku la kalau cuti hari ni dekat tempat BK, tapi nasib baik gaji double hahaha (walau double cuma sikit je). So tak ada istilah cuti bagi BK hari ni melainkan bila dapat kerja lain.


Kerja sebagai apa?

Kalau cakap dengan abg-abg BK confirm sakit hati bila kita bagitau kita tak cuti. Dyorang punya jawapan mesti mcm ni " Pasal pe ko tak cuti ha? Bangla keje construction pon cuti la. Ko warga pe? ". Tengok! ini lah jawapan yang membuatkan BK panas je. Kalau kami cuti macam mana dengan nyawa orang awam yang perlukan bantuan? Orang kata sakit ni tanpa diundang walau kita tak ajak pon. Walau kerjaya BK kecik tapi a part of them hargai kerja kami walau kami semua banyak bersabar dengan karenah pesakit. Ate kalau dah emergency tak kan BK and The Gang nak tengok je darah tu mengalir, kulit terkoyak, luka yang busuk, muntah yang tak berhenti, kepala yang berdenyut dan perut yang memulas semua tu auto hilang sendirik? Ha?ha?ha? fikir-fikirlah sendirik apakah kerja BK.


p/s: jangan lupa jawab soalan-soalan BK sebab bermurah hati nak bagi cendermata untuk 2 pemenang. Tak payah buat entri cuma komen kat bawah je.

11 comments

1 May 2013 at 08:43

sebab 1 Mei je diistyhiarkan hari pekerja:
tarikh 1 mei dipilih sbb ia berkait rapat dgn sejarah tertubuhnya hari cuti pekerja

bermula di australia apabila mereka menetapkan satu tarikh bg menetapkan hari cuti utk pekerja, mereka mengadakan demonstrasi seterusnya terjd pemberontakan. kesan dprd hasil tersebut..barulah tarikh tersebut diluluskan sbg hari pekerja

penetapan tarikh 1 mei sbg hari pekerja..yg mana cuti umum utk semua pekerja..bermula drpd pekerja amerika yg mencontohi pekerja australia. jadi bermula tahun 1886,patut menjadi hari pemberhentian bekerja antarabangsa

cuma kat malaysia lambat sikit, hari pekerja ni disambut bermula pd tahun 1972. jadi begitulah pemilihan tarikh 1 mei ni sbg hari pekerja. mengapa bukan 2 mei or 3 mei? sebab ianya berdasarkan sejarah.


pekerjaan BK:
jururawat

1 May 2013 at 08:52

Happy Hari Pekerja!! ^^

1 May 2013 at 08:55

Kenapa 1 Mei?

Perayaan hari pekerja bermula di Australia pada thn 1856. Perayaan ini mendapat kesan yg positif. Golongan pertama yg mencontohi Australia adalah Amerika. Bermula 1886, mereka mengambil keputusan bahawa setiap 1hb Mei merupakan hari pemberhentian pekerja antarabangsa. Tp di Malaysia ianya bermula pd thn 1972. Info dr busuk org.

Apa kerja BK?

Jururawat ke?

Selamat bekerja di hari pekerja ;)


1 May 2013 at 08:58

Selamat bekerja di hari pekerja.
Jawapan: Jururawat

1 May 2013 at 10:36

Jawapan Arol ialah sama dengan jawapan-jawapan di atas. Boleh tak cmtue? Hahaha! :D

Apa pun, Selamat Hari Pekerja! Walaupun BK tak cuti hari nie. :D

1 May 2013 at 12:03

hehe as salam , tak dapat teka la hihi . waluapapun selamat hari pekerja ! sempat lagi blogging yer hihi *jokes no offense ya ^_^

1 May 2013 at 13:32

alamak, kite tak tahulah kak BK. ape2 pun selamat hari pekerja :D

1 May 2013 at 15:03

hmm :o papepun selamat hari pekerja muehehe

1 May 2013 at 16:00

hehehh sabo jelah :) selamat hari pekerja :)

3 May 2013 at 18:54

haha ta cuba jawap.
Jururawat.

20 May 2013 at 00:32

sape pengomen bertuah utk entry ni?
:)

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design by !Aini Zakaria |All right reserved for Village Gurl ©