BK letih la memikir macam mana nak bagi daun sup yang baru beli kat pasar basah bagi segar, tak nak daunnya layu dan coklat-coklat. Ada orang kata rendam dalam bekas lepas tu letak air. Tapi mak BK buat menjadi pulak 2, segar je. Petuanya letak dalam jug, letak air dan rendam akar serta pokok-pokoknya. Yang secret place nya pula, mak letak dalam bilik mandi. Mungkin disebabkan tempat tu sejuk dekat dengan air ke boleh jadi segar? BK tengok akk letak dekat luar pagar balkoni rumah dia, layu pulak. Sebab matahari memancar panas ke? Terbaca pula dekat blog Si Hakak ni cara dia mengekekalkan daun hijau. Owh selama ni BK salah la sebab letak air sampai penuh. Baru tahu letak air seinchi. Ada petua lain tak selain rendam akar daun sup macam ni? Kot-kot boleh kongsi sebab BK nak try gak menjadi tak. Petua rendam ni BK baru tahu kena letak air seinchi paras akar je. Kalau ada yang lain boleh kongsi ok.
cepat-cepat buang air yang penuh jadikan seinchi |
8 comments
selalu mmg letak dlm bekas ada air je :)
wah bleh try ni =)
selalu buat macam nie lah..
akak pun selalu buat macam ni iman...
sorrylah iman ..tak ada petus coz selalunya masuk dalam freezer aje..
Mmg msuk dlm air je...tapi pastikan berakar la... Dan air x blh byk nnt btgnye cepat reput...
salam iman.. haah slalunye taruk dlm bekas + boh air gitu jugak la hehe
kene panas memang layu dik oii..hehehe